Vesti

Sanacija oštećenih objekata i infrastrukture je prioritet

Zaposleni u JKP Šumadija Kragujevac nastavili su radove na saniranju posledica poplava u naselju Palilule u Levačkoj ulici, koju su danas obišli ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i gradonačelnik Nikola Dašić.

Prethodnih nekoliko godina od poplava 2014. godine država je preko Kancelarije za obnovu a kasnije Kancelarije za javna ulaganja uložila blizu 20 milijardi dinara u zaštitu od poplava i to u radove na 786 lokacija u 98 lokalnih samouprava. Zahvaljujući tome jesmo bezbedniji ali nam iskustvo iz Kragujevca govori da i dalje nismo bezbedni jer smo suočeni sa rizikom od sve češćih i daleko intenzivnijih padavina nego što je to bio slučaj ranije, kazao je Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja.

Uradićemo ono što sada možemo, a to je isplata pomoći za sve oštećene i porušene stambene objekte. Očekujem da će pomoć početi da se isplaćuje sredinom jula meseca. I ono što još možemo da uradimo jeste sređivanje korita reke Lepenice na ovom mestu, kako ne bi bilo izloženo riziku od novog plavljenja, uložićemo novac između ostalog i u preventivnu infrastrukturu na ovoj i na drugim deonicama u Kragujevcu – istakao je Blagojević.

Pored štete na putnoj infrastrukturi ulice, prilikom poplave stradala su i dvorišta a oštećeni su i objekti za stanovanje.

Prema rečima gradonačelnika Nikole Dašića, svakodnevno su u ovoj ulici ali i na drugim lokacijma prisutne sve gradske službe pre svega JKP Šumadija, JKP Vodovod i kanalizacija ali i ostali organi koji mogu da pomognu. Levačka i okolne ulice su pretrpele najveću štetu jer je čitav kraj bio poplavljen nekih pedesetak kuća. Veliko je zadovoljstvo što će država uputiti pomoć. Veoma je važno da podsetimo da ukoliko neko nije prijavio štetu na svom objektu da to izvrši u opštini ili pozivom broja 034/505 800 kako bi komisija izašla na teren da utvrdi tačno kategoriju štete prema kojoj će se pomoć isplaćivati – poručio je Dašić.