Vesti

Zašto je reciklaža E-otpada važna

Napredak tehnologije u svetu direktno utiče na uvećanje količine električnog i elektronskog otpada. U ovu vrstu otpada svrstavaju se svi električni i elektronski uređaji koji više nisu u funkciji, a koji su ranije tokom rada koristili elektromagnetno polje ili električnu energiju. Zbog svojih karakteristika i sastava E-otpad predstavlja veliki ekološki problem, jer u sebi sadrži štetne materije - olovo, živu i kadmijum, koje predstavljaju rizik za životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Osim toksičnih supstanci, ova vrsta otpada u svom sastavu često ima i vredne materijale, kao što su obojeni metali, koji se mogu ponovo koristiti, pa je njegova reciklaža izuzetno važna.

Proces reciklaže E-otpada sastoji se od sakupljanja, sortiranja, tretmana i odlaganja/predaje otpada ovlašćenim operaterima u zavisnosti od vrste otpada.

U Srbiji se mala količina ovog otpada reciklira, nažalost, jer najveći deo ovog otpada završi na deponijama.

Prednosti reciklaže E-otpada su značajne – smanjuje se potrošnja sirovina i prirodnih resursa (metal i plastika se koriste za dobijanje novih materijala), manje otpada na deponijama (umesto da završi na deponiji, E-otpad može postati novi proizvod), smanjenje zagađenja teškim metalima (manje otpada znači i manje zagađenja) i ekonomska korist (otkup E-otpada).

U cilju dalje reciklaže JKP Šumadija Kragujevac organizuje i vrši otkup električnog i elektronskog otpada od pravnih i fizičkih lica po jedinstvenoj ceni od 10,00 dinara po kilogramu (isplata se obavlja preko bankovnog - tekućeg računa). Preuzimaju se samo veći kućni aparati (frižideri, zamrzivači, mašine za pranje i sušenje veša, bojleri, računari i slično), a mali kućni aparati (usisivači, pegle, tosteri, fenovi i slično) se ne otkupljuju. 

Za preuzimanje ove vrste otpada građani mogu da se prijave Korisničkom centru svakog radnog dana od 07:00 do 17:00 časova na brojeve telefona 034/501-180, 501-181 i 060/234-1050.

Preuzeti E-otpad se predaje operaterima koji poseduju odgovarajuće dozvole na dalji tretman.