Vesti

Svetski dan zaštite životne sredine ove godine obeležen pod sloganom - „Imamo samo jednu planetu“

Svetski dan zaštite životne sredine obeležen je danas u Kragujevcu sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na posledice pojedinačnih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

JKP Šumadija Kragujevac nastoji da kroz različite aktivnosti, akcije i edukativne radionice utiče na promenu navika svojih sugrađana, da ambalažni otpad prikupljaju i odlažu na pravilan način i tako pokažu odgovoran odnos prema prirodi i okruženju.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležili smo akcijom u Kreativnom parku na kojoj su naši najmlađi sugrađani iz PU „Čili i Vili“ izveli predstavu o reciklaži i imali priliku da znanje stečeno na edukativnoj radionici i praktično primene tako što su predmete od stakla, plastike i papira pravilno selektovali i ubacivali u „Reciklažno ostrvo“.

Akciji su prisustvovali predstavnici grada Kragujevca – Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, Dragan Marinković, načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine, direktor preduzeća Marko Vujnović i predstavnici i vaspitači PU „Čili i Vili“.

Obeležavanje ovog dana nastavljeno je akcijom ispred pijace „Aerodrom“ gde smo zajedno sa kompanijom „Sekopak“ sproveli edukaciju građana o korišćenju pametnih mašina za sakupljanje i sortiranje ambalažnog otpada (Reciklomata) pod nazivom „Recikliraj i osvoji ceger“. Za svaku predatu ambalažu (PET flaše, limenke, staklenu ili Tetra Pak ambalažu) građani su nagrađeni platnenim cegerom.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine je - „Imamo samo jednu planetu“.