Vesti

Svetski dan zaštite životne sredine

Na konferenciji o zaštiti životne sredine koja je održana u Stokholmu 05. juna 1972. godine, Generalna skupština UN odredila je ovaj datum kao Svetski dan zaštite životne sredine. Od tada, obeležava se u preko 100 zemalja, a za različite aktivnosti angažuje  se preko pola milijarde ljudi.

Ove godine Svetski dan zaštite životne sredine obeležiće se pod sloganom “Pomiri se sa prirodom i pomozimo joj da se obnovi”, što predstavlja početak nove dekade obnove ekosistema (2021-2030. god.). Tim povodom Ujedinjene nacije uputile su apel Vladama svih zemalja, kompanijama, Nevladinim organizacijama, kao i svakom pojedincu, da udruženim snagama zaustave degradaciju ekosistema i osiguraju održivu budućnost za generacije koje dolaze.

JKP Šumadija Kragujevac svojim aktivnostima, edukativnim radionicama kao i raznim akcijama utiče na promenu navika svojih sugrađana, koji ambalažni otpad prikupljaju pravilno odlažu i samim tim pripremaju za reciklažu.

Pokretanjem regionalnog projekata “Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu”, Kragujevac je dobio 120 kontejnera (reciklažnih zvona) za odlaganje staklene ambalaže. Raspoređeni su na celoj teritoriji grada Kragujevca, prazne se utvrđenom dinamikom, nakon čega se staklena ambalaža predaje ovlašćenim operaterima.

Projektom “Reciklažom do vožnje” građani Kragujevca dobili su šest reciklomata - pametnih mašina. Za aktivno učešće u pravilnom odlaganju ambalažnog otpada nagrađeni su sredstvima koja mogu upotrebiti za korišćenje usluga javnog prevoza u gradu, kao i mobilne telefonije.

Pomenutim aktivnostima, promenom ekološke slike grada i razvojem sistema za upravljanje ambalažnim otpadom, grad Kragujevac je na dobrom putu da dobije status “Zelenog grada”.