Vesti

Sumiranje rezultata u 2023. godini

O sumiranju rezultata u 2023. godini i planovima u okviru poslovanja govorio je Marko Vujnović, direktor JKP Šumadija Kragujevac u emisiji Komunalni servis.

Početak rada zelene pijace „Centar“, odnosno jednog dela od tri nezavisna projekta, pijačni plato i mlečni paviljoni bili su jedna od vodećih tema Komunalnog servisa. Potrudili smo se da uredimo ceo prostor oko pijace, a postavljanjem platna da zaštitimo građane da se ne povrede i da odvojimo gradilište. Izgradili smo jedan savremen objekat koji će moći da zadovolji sve naše standarde, pre svega sanitarne. U evropskom je duhu, a pun sjaj će dobiti kada ceo potez bude osvanuo uređen i funkcionalno potpuno primenljiv. Rehabilitovane su ulice Crvenog barjaka, Dečanska i Vuka Karadžića, postavljeni su i stubići da bi se u tom delu sprečilo parkiranje vozila i kako bismo imali strogo kontrolisan istovar robe i sa jedne i sa druge strane pijace.

Marko Vujnović je istakao da je JKP Šumadija Kragujevac sastavljena od 9 preduzeća, da ima 15 službi, pa je samim tim najkompleksnije preduzeće u Srbiji. Sastoji se od 8 sektora i više zajedničkih službi koji objedinjuju rad celog preduzeća.

Sektor niskogradnje je ove godine pokazao fantastične rezultate, urađeno je duplo više ulica nego u prethodnim godinama, o čemu je govorio i Marko Radisavljević rukovodilac Sektora niskogradnje prilikom prethodnog gostovanja u emisiji Komunalni servis. Pored gradskog područja dosta je asfaltirano i u prigradskom i seoskom području. U centru grada treba raditi više, ali smo prinuđeni da vodimo računa zbog projekta „Čista Srbija“ koji podrazumeva kompletnu izradu fekalne kanalizacije, pa tek nakon tih radova Sektor niskogradnje finišira ulice.

Ove godine smo imali i vanredne situacije gde je gotovo 300 ulica bilo uništeno, zatim i elementarnu nepogodu u kojoj je ogroman broj stabala bio iščupan, pri čemu smo reagovali veoma brzo i uredili naše javne površine.

Sektor javnog transpora putnika, nakon tendera i formiranja javno privatnog partnerstva sa novim prevoznikom „Strela – Obrenovac“ i dalje vrši kontrolu nad javnim transportom putnika, nastavlja da vodi računa o stanju autobusa, ispravnosti.

Svi autobusi će imati zvučnu i vizuelnu signalizaciju, wi – fi, klima uređaje, biće niskopodni kako bi olakšali ulazak i izlazak iz autobusa starijim osobama i majkama sa dečjim kolicima. Linije su ostale iste, ali se i modifikuju, prilagođavaju potrebama jer je gradski prevoz živa materija. Stručne službe JKP Šumadija Kragujevac koriste moderne softvere kako bi građanima izašle u susret. Cene gradskog prevoza ostaju iste.

Voditeljka je uočila da je problem parkiranja vozila u gradu veliki, na šta je direktor JKP Šumadija odgovorio da je to globalni problem, jer se broj automobila povećao u čitavom svetu. Jedno od rešenja bi bilo pojačati masovnost korišćenja gradskog prevoza, pa samim tim bi se smanjio i broj vozila na ulicama. Takođe nabavili smo i scan car vozila sa mobilnim video nadzorom koja mogu prepoznati registarske tablice na automobilu, a nabavka softvera je u toku. Očekujemo da će ovaj sistem profunkcionisati na proleće. Softver se može nadograditi, pa se može koristiti  za skeniranje u okviru potreba drugih sektora, u zavisnosti od programskog zadatka.

Što se tiče uređenja parkinga u gradu, nakon parcelisanja parking prostora  u naselju Aerodrom u toku je mapiranje koje se tiče reona od Kralja Milana IV do Kragujevačkog oktobra. Biće obuhvaćen parking oko bazena, oko faktulteta i sve do poteza prema muzeju Kragujevački oktobar. Nakon toga sledi naselje Erdoglija i dalje u drugim delovima grada.

JKP Šumadija, veliko kompleksno preduzeće, proisteklo je zapravo iz JKP Čistoća, što je i bila osnovna delatnost. Nabavljeno je dosta nove oreme, zanovljena je mehanizacija kako bi Sektor čistoće po dobro utvrđenoj dinamici redovno uklanjao komunalni otpad. Građani bi odvajanjem ambalažnog otpada mogli dosta da pomognu, tako što će odvajati ambalažni otpad u posude predviđene za tu namenu,  koji će se u reciklažnom centru sortirati, baliratati i prosleđivati dalje na postupanje. Kao društveno odgovorno preduzeće, često organizujemo radionice u predškolskim ustanovama, kao i u osnovnim školama, kako bi u najranijem dobu našim malim sugrađanima pokazali kako se vrši primarna selekcija ambalažnog otpada koji  novostečeno znanje odmah usvoje i implementiraju u svojim porodicama. Pored edukativnog pristupa, u svetu se primenjuju i restriktivne mere koje mi ne koristimo, a treća mera je interesna, gde se dobije novac za određenu količinu ambalažnog otpada koji se preda.

U planu je i postavljanje polupodzemnih kontejnera, pri čemu jedan takav može da zameni 5 posuda. Mnogo je lepše i izglednije, zatvoreni su i nema neprijatnih mirisa, a biće oremljeni senzorima koji će nas obavešavati da li su puni, ili polu-puni.

Još jedan deo državnog projekta „Čista Srbija“ u koji se uključuje država je da svaka deponija da bi bila isplativa mora da bude regionalnog karaktera, što znači da treba da obuhvati reon od Topole do Rekovca. U ovom trenutku razmišljamo u pravcu izrade projekta proširenja, odnosno održivosti u narednih par godina ove postojeće nesanitarne deponije Jovanovac dok se ne uradi sanitarna deponija koja će verovatno biti u Vitlištu.

Kada je reč o Sektoru grobalja Marko Vujnović je istakao da se treba približiti svetskim trendovima i kako bi uz investiciju od oko dva miliona evra mogao da se izgradi krematorijum. Takođe, vodimo razgovore i za izgradnju groblja za kućne ljubimce koje je takođe potrebno i očekujemo da se u narednih par godina ostvari taj projekat.

Sektor grobalja nudi mogućnost da građani mogu da kupe mesto za života. Otvorena je i prodavnica u kojoj može da se kupi pogrebna oprema, a u toku godine biće otvorena i sala, koja je nekada funkcionisala. Imamo u planu i obnavljanje kapela, kao i kupovinu električnog vozila za prevoz pokojnika. Nadamo se da ćemo do kraja godine da rešimo i ogradu na Palilulskom groblju.

Sektor zelenila zaista radi tokom cele godine, a u toku zime pridružuje se Službi javne higijene i pomažu u uređenju grada. Kreativnost zaposlenih dolazi do izražaja, tako da je izgled trga ispred Skupštine grada promenjen, postavljene su fine žardinjere na zelenoj pijaci „Centar“. Zaposleni u Sektoru zelenila su dobili i novu mehanizaciju, svaka mašina može da zameni po tri ili četiri radnika. Njihovu kreativnost smo primetili i u Velikom parku, biće postavljeni cvetni lukovi koji treba da nas uvedu u Veliki park. Lukovi su gotovi, a cveće treba da bude u punom cvatu već sledećeg proleća.

Služba javne rasvete ove godine je produžila deset kilometara javne rasvete u prigradskim naseljima, a u samom gradu još par kilometara je produženo, preko 500 sijalica zamenjeno, preko 500 intervencija na terenu rešeno, nova merna mesta postavljena i sve to radi manje od desetoro ljudi.

Služba signalizacije besprekorno radi i sa obeležavanjem i sa zamenom. Ove godine smo uveli puno horizontalnih prepreka tzv. ležećih policajaca, kako bi vozači smanjili brzinu naročito u zonama škola, kako bi saobraćaj bio bezbedniji.

Na pitanje novinarke kako ocenjuje rad zaposlenih na skali od 1 do 10, direktor JKP Šumadija odgovorio je, rad desetkom. Završili smo sve što smo planirali i završavamo godinu sa iskazanom dobiti, poslovni bilans je pozitivan, tako da je i to ocenio desetkom.

Kada je reč o planovima za 2024. godinu, Marko Vujnović je istakao da se sve radi zajedno sa osnivačem. Zajedno vodimo razgovore, kako bismo što bolje unapredili naš grad, kako bi građani što bolje živeli, disali, radili i funkcionisali neometano. U sledećoj godini u perspektivi su led rasveta, nova parking garaža, biciklističke staze, uvođenje elekto punjača na zatvorenim parkiralištima, kao i na opštim, jer sledeće godine grad Kragujevac počinje sa proizvodnjom i elektro automobila, tako da ćemo se naći na mapi Srbije, gde može da svrati bilo ko sa strane i dopuni vozilo.

Po Odluci o komunalnom redu koja je doneta od strane osnivača, JKP Šumadija će formirati novu Službu čiji će zadatak biti vraćanje raskopanih površina u prethodno stanje, kao i popunjavanje rupa na kolovozu. Za ove potrebe biće pokrenuta nabavka za nove mašine.

U ovom periodu asfaltne baze se gase, a Zimska služba je na raspolaganju, uvedena su dežurstva.