Vesti

Donirane sadnice belog jasena posađene kod jezera Bubanj

Ekipe Sektora zelenilo JKP Šumadija Kragujevac danas su zasadile 25 sadnica belog jasena dobijenih iz donacije. Ovom događaju je prisustvovao Dragan Marinković načelnik odeljenja za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi, kao i Jasmina Jović predsednica Udruženja za unapređenje i afirmaciju žena u zelenom biznisu  iz Beograda, koje je ovom prilikom doniralo 12 sadnica belog jasena.

Po rečima Dragana Marinkovića, Kragujevac je početkom godine raspisao konkurs za udruženja koja se bave zaštitom životne sredine sa ciljem podizanja i sadnje novih stabala, kao i oplemenjavanja postojećih zelenih površina. Jedna od aktivnosti projekta bila je i sadnja sadnica na pogodnoj lokaciji u Kragujevcu, a stručna Služba JKP Šumadija Kragujevac opredelila je lokaciju kod jezera Bubanj. Zasađeno je 25 sadnica belog jasena, i za 10 do 15 godina to će biti velika, formirana stabla. Kada bi svaki  pojedinac posadio po jedno drvo, mi bismo imali oko 200.000 sadnica što bi sigurno doprinelo poboljšanju kvaliteta života Kragujevčana.

Udruženje za unapređenje i afirmaciju žena u zelenom biznisu dobilo je mogućnost da realizuje ovaj projekat, a po rečima Jasmine Jović projekat čine dve aktivnosti. Jedna je sadnja belog jasena na površini kod jezera Bubanj, a druga projektna aktivnost će se realizovati u decembru u vidu radionica sa temom cirkularne ekonomije, pošto smo mi ekološko udruženje i bavimo se isključivo ekologijom.

Ovaj projekat je jednim delom sufinansirao grad Kragujevac, a Sektor zelenila JKP Šumadija Kragujevac je opredelio lokaciju i zasadio sadnice.