Vesti

Izgradnja novih parcela na Bozman groblju

O izgradnji novih parcela, ali i planovima u poslovanju u Sektoru groblja u emisiji Komunalni servis Radio televizije Kragujevac govorio je Darko Zečević, rukovodilac Sektora groblja.

Kada govorimo o stanju na kragujevačkim grobljima nakon nevremena koje je zahvatilo Kragujevac u proteklih mesec dana nismo imali većih problema. Na Bozmanu je bilo polomljenog drveća i 20-ak spomenika je malo oštećeno, ali brzom reakcijom zaposlenih izvršeno je raščišćavanje, a sugrađani čiji su spomenici oštećeni su pozvani da štetu nadoknade podnošenjem prijave nadležnim službama u gradu koje će odlučivati o naknadi štete. Na drugim grobljima kojima upravlja JKP Šumadija Kragujevac nije bilo većih oštećenja – istakao je Darko Zečević.

Trenutno se izvode radovi kako na izgradnji i proširenju parcele za života, tako i na parceli za preminula lica, a u narednom periodu plan je da se urede saobraćajnice i poprečne staze na parceli 52. Na Varoškom i Palilulskom groblju staze su ruinirane, a plan je da nakon rekonstrukcije kapela sredimo i glavne staze na ovim grobljima. Što se proširenja groblja tiče predat je zahtev Gradskoj upravi za širenje Bozman groblja i parcele na groblju u Malim Pčelicama koja nam je dodeljena na upravljanje i na kojoj se vrši sahranjivanje meštana iz mesnih zajednica Stanovo i Male Pčelice.

Govoreći o planovima za rekonstrukciju kapela na kragujevačkim grobljima, Zečević je rekao da je u planu obnova i rekonstrukcija krova i spoljašnjeg i unutrašnjeg izgleda kapela na Varoškom i Palilulskom, a planiranom dinamikom će se prvo rekonstruisati kapela na Varoškom groblju jer je u jako lošem stanju. Što se kapele na Bozmanu tiče, tu je potrebno sanirati čeonu fasadu i krov kako se voda ne bi zadržavala. Takođe, traži se i najbolje rešenje za rekonstrukciju ograde na Palilulskom groblju.

Kada govorimo o infrastrukturi na grobljima i uređenju, groblja se kose i do 10 puta godišnje, a pored košenja svakodnevno se vrši pražnjenje kanti za sitan i krupan otpad kako bi sva groblja bila čista i uredna, dok je održavanje samog grobnog mesta obaveza vlasnika. Bozman je planski urađeno groblje, pa kada se urade nove parcele izvršiće se ozelenjavanje, postavljanje novih kanti za otpad, klupa, česmi, a u planu je da se sprovede i rasveta do novoizgrađenih parcela. Na Varoškom, Palilulskom i Sušičkom groblju nema prostora za novo ozelenjavanje, već se samo održava postojeće. Na Varoškom groblju razmatramo mogućnost da proširimo rasvetu postavljanjem reflektora duž pešačkih staza, rekao je Darko Zečević.

Zakup grobnih mesta za života je novina koja je naišla na pozitivan odziv kod sugrađana. Trenutno se izvode radovi na izgradnji parcela za te namene, a cena dvogrobnog mesta za života iznosi u osnovnoj ponudi 200.000,00 dinara. Kada se zakupljuje takvo grobno mesto, ono je kompletno urađeno i zakupljuje se u viđenom stanju. Grobna mesta se uzimaju u zakup, a ne u trajno vlasništvo. Grobno mesto može da se nasledi, ali ne i proda, tako da staralac grobnog mesta samo uz pisanu saglasnost može da dozvoli sahranjivanje unutar istog, jer u suprotnom sahranjivanje nije moguće, istakao je Zečević.

Što se cena grobljanskih usuga tiče one nisu menjane u 2023. godini. Desetogodinjni zakup jednog grobnog mesta iznosi 460,00 dinara, dok je cena godišnjeg održavanja po jednom grobnom mestu 840,00 dinara. Građani uredno izmiruju svoje obaveze prema Sektoru groblja, a ukoliko imaju veća dugovanja omogućeno im je da sklope reprogram i na taj način izmire zaostala dugovanja i izbegnu troškove utuženja.
Otvaranjem prodavnice pogrebne opreme na Bozman groblju, omogućili smo sugrađanima da na jednom mestu mogu da izvrše kupovinu pogrebne opreme, da završe svu administrativnu proceduru oko sahranjivanja, a omogućena je i refundacija troškova pogrebne opreme, prevoza i sahrane, tako da je uz minimalnu doplatu moguće pokriti sve troškove sahranjivanja. U planu je i uređenje sale za sahrane i parastose kapaciteta do 120 osoba čime bi zaokružili komletnu ponudu grobljanskih usluga,  rekao je Darko Zečević.