Vesti

Uspešno poslovanje svih sektora JKP Šumadija Kragujevac

Finansijski rezultati poslovanja za prvih šest meseci tekuće godini svedoče da poslujemo pozitivno i da svaki sektor operativno i finansijski posluje sa velikim uspehom, rekao je Marko Vujnović, direktor JKP Šumadija Kragujevac gostujući u emisiji Komunalni servis Radio televizije Kragujevac.

Govoreći o nastavku radova na rekonstrukciji objekta zelene pijace Centar, Vujnović je istakao da je Javno komunalno preduzeće Šumadija potpisalo ugovor sa izvođačem radova. Ugovor je potpisan sa grupom izvođača koja se obavezala da radove izvede u roku od 90 dana od dana uvođenja u posao. 

Naredni projekat je matični objekat gde je veliki deo radova i odrađen. Očekuje se postupak tehničke kontrole separata izmena projekta za završetak radova na matičnom objektu, a zatim i pokretanje postupka javne nabavke. Treći projekat je bivša garaža, gde je izmenjen urbanistički projekat pre skoro godinu dana i po novom urbanističkom projektu u tom delu će biti određena vrsta poslovnog prostora. U okviru tog projekta koji je tek počeo da se radi, biće uklonjeni i kubusi, odnosno zamenjen način protivpožarnog izlaska adekvatnim izgledom. Čitav prostor će izgledati drugačije i dobiće potpuno novi sjaj. 

Što se tiče redovnih aktivnosti na realizaciji poverenih poslova sve funkcioniše u skladu sa utvrđenim planovima. Poseban akcenat je stavljen na uređenje putne infrastrukture na seoskom i prigradskom području, a nakon završetka projekta „Čista Srbija“ pristupiće se intenzivnijim radovima na sanaciji ulica u gradskom jezgru. Svakodnevno se izvode radovi na sanaciji udarnih rupa i vraćanju u prvobitno stanje uništenih asfaltnih površina, kao i tamponiranje i uređenje atarskih puteva. U odnosu na 2021. godinu u 2022. godini je dupliran utrošak sredstava za ove namene, istakao je Marko Vujnović.

Kada su radovi na održavanju zelenih površina u pitanju, Vujnović podseća da su vremenske prilike dovele do pojačanog bujanja vegetacije, pa su ekipe sa svom raspoloživom mehanizacijom maksimalno angažovane. KOMDEL – udruženje komunalnih delatnosti nedavno je izmerio učinak rada komunalnih preduzeća i rezultati pokazuju da je učinak rada JKP Šumadija za 48 odsto iznad proseka, dok je sledeće preduzeće 3 odsto iznad proseka. Zaista naši zaposleni daju maksimum i veoma dobrom organizacijom postižemo da završimo sve što nam je naloženo.

 Kada govorimo o osnovnoj delatnosti sakupljanja otpada na teritoriji grada, Sektor čistoće nastoji da se poslovi obavljaju u skladu sa programom. U planu je unapređenje pružanja komunalne usluge, a u saradnji sa Mašinskim fakultetom u toku je izrada optimizacije ruta i dinamike odnošenja smeća, čime će se postići racionalnije i efikasnije odnošenje smeća, a samim tim povećati kvalitet pružanja usluge. Što se izmeštanja deponije tiče, u toku je ekspropijacija zemljišta za formiranje nove deponije u Vitlištu, čije formiranje je deo projekta „Čistija Srbija“ i formiranjem nove deponije započelo bi se sa radovima na rekultivaciji postojeće deponije u Jovanovcu.

Vujnović je rekao i da se vidi očigledan napredak u funkcionisanju Sektora groblja. Nasuti su prilazi svim grobljima, uređene pešačke staze, a našim sugrađanima je od 01. januara ove godine omogućena i kupovina grobnog mesta za života na Bozman groblju. U narednom periodu predstoji nam uređenje ograda na svim grobljima kojima upravlja JKP Šumadija. 

Govoreći o problemu parkiranja u gradu, Vujnović je rekao da će u narednom periodu biti obnovljeni semafori ispred zatvorenih parkirališta, ali i postavljeni novi koji će građanima pružiti informaciju o slobodnim parking mestima. Očekujemo da ovih dana pokrenemo javnu nabavku za sistem SCAN CAR kako bismo do kraja godine obezbedili vozila i čitav sistem za kontrolu parkiranja, u cilju uređenja komunalnog reda kada je parkiranje u pitanju.

Na pitanje novinarke kako ocenjuje prvu polovinu poslovne godine u komunalnom sektoru, direktor JKP Šumadija Marko Vujnović kaže da brojke pokazuju pozitivno poslovanje. Cilj je da svaki sektor bude rentabilan i ove godine je to potpuno ostvareno, rezultati pokazuju da su sektori konačno finansijski zdravi. Imajući u vidu da u okviru JKP Šumadija funkcioniše osam sektora i da smo veoma kompleksan sistem veoma je važan zdrav način rada i pozitivno poslovanje – zaključuje Vujnović.