Vesti

Primarna selekcija otpada od velikog značaja za očuvanje životne sredine

Građani Kragujevca sve više vrše primarnu selekciju otpada što se vidi po količinama sakupljenog ambalažnog otpada koje se svake godine uvećavaju, a to je pokazatelj da razvijamo ekološku svest kod naših sugrađana, rekla je Marija Nikolić, rukovodilac Sektora čistoće JKP Šumadija Kragujevac, gostujući u emisiji Mozaik Radio televizije Kragujevac.

Primarna selekcija podrazumeva da se sav ambalažni otpad (plastične i staklene flaše, tegle, limenke, papirna ambalaža) odlaže u posebne plastične kontejnere koji su vidno obeleženi na mnogim lokacijama u gradu – zeleni ili sa poklopcima u crvenoj, žutoj i plavoj boji. Posebnu pažnju poklanjamo i odlaganju staklene ambalaže. Tokom 2021. godine na teritoriji grada postavljeno je 120 zvona za prikupljanje staklene ambalaže. Prvih godinu dana od postavljanja duplirana je količina prikupljenje staklene ambalaže, a s obzirom da je staklo materijal koji može nebrojeno puta da se reciklira, od velike je važnosti da su se akciji priključili i ugostiteljski objekti.

Nikolić je podsetila da JKP Šumadija vrši i besplatne akcije uklanjanja kabastog otpada, a ova akcija se sprovodi tokom cele godine. Ukoliko naši sugrađani vrše građevinske radove u svojim domaćinstvima, omogućili smo im iznajmljivanje posuda – tzv „čamaca“ za odlaganje otpada na 24 sata. Potrebno je da pozovu Korisnički centar na brojeve telefona 501-180 i 501-181, a naše ekipe dovoze na adresu i sutradan vrše preuzimanje ove vrste otpada, po ceni od 3.000 dinara.

Govoreći o količinama sakupljenog otpada na godišnjem nivou, Nikolić je kazala da JKP Šumadija prikupi oko 55.000 tona komunalnog otpada koji se odloži na deponiju Jovanovac i oko 1.200 tona sekundarnih sirovina koje se predaju ovlašćenim operaterima na dalji tretman.

Koliko je važno razviti svest sugrađana o značaju reciklaže, govori i podatak da već godinama sprovodimo edukativne radionice u predškolskim ustanovama na teritoriji grada o primarnoj seleciji otpada, kako bismo kod najmlađih sugrađana od najranijeg detinjstva razvijali ekološku svest o značaju očuvanja životne sredine i važnosti pravilnog odlaganja otpada, zaključuje Marija Nikolić.
Image