Vesti

Otvorena prva javna parking garaža u Kragujevcu

Direktor JKP Šumadija Kragujevac Nemanja Dimitrijević danas je u prisustvu gradonačelnika Nikole Dašića i bivšeg gradonačelnika Radomira Nikolića otvorio prvu javnu parking garažu u Kragujevcu.

Posle nešto više od godinu dana od polaganja kamena temeljca završeni su radovi na izgradnji prve nadzemne višeetažne blokovske garaže koja je rađena po najnovijim ekološkim standardima. Izgradnjom jednog ovakvog objekta u znatnoj meri će se rešiti problem parkiranja u centralnom gradskom jezgru i podići pružanje usluga parkiranja na jedan viši nivo.

Puštanjem u rad garaže Kragujevac je stavio sebe na mapu savremenih gradova jer je reč o objektu koji je energetski efikasan i u kome su primenjena najsavremenija tehnološka rešenja u delu kontrole i naplate parkinga.

Ova višespratna garaža ima predviđeni kapacitet parkiranja od 200 parking mesta i pruža energetski efikasna rešenja, pa pored standardnih parking mesta poseduje i mesta za punjenje električnih automobila i solarne panele koji proizvode električnu energiju neophodnu za rad garaže.

Parkiranje je organizovano u polunivoima, na svakom nivou se nalazi centralna saobraćajnica oko koje su pozicionirana parking mesta, kao i ostale prateće funkcije. Nivoi su povezani sa po dve dvostruke rampe i na taj način je obezbeđeno jednosmerno kretanje kroz sve nivoe garaže.

U objektu su predviđena i mesta za invalide (10 parking mesta), kao i parking za motocikle (12 parking mesta – po 2 na svakom nivou), dok je za 16 parking mesta omogućena posebna rezervacija.

Radove na izgradnji garaže izveo je konzorcijum „Strabag" doo Beograd i „Strabag" ad Austria.

Izgradnju garaže finansiralo je JKP Šumadija Kragujevac iz sredstava dugoročnog investicionog kredita u vrednosti od 359.643.293,00 dinara.

Radno vreme garaže je svakog dana od 00 do 24 časova, a naplata parkiranja počinje 07. decembra 2020. godine po ceni od 70,00 dinara po započetom satu.

Direktor Nemanja Dimitrijević posebnu zahvalnost je iskazao izvođačima radova koji su u uslovima pandemije uspeli da organizuju i izvedu radove, Upravi za razvoj koja je učestvovala u realizaciji od izrade do tehničkog prijema objekta, Radomiru Nikoliću koji je bio inicijator projekta i gradonačelniku Nikoli Dašiću koji je podržao naše napore da se posao na izgradnji privede do kraja.