Vesti

Građevinska sezona traje do prvog snega

O spremnosti Zimske službe za predstojeću zimsku sezonu, kao i o asfaltiranju ulica i  putnih pravaca ka selu, govorio je Marko Radisavljević rukovodilac Sektora niskogradnje JKP Šumadija Kragujevac.

Po rečima Marka Radisavljevića zimska sezona je zvanično počela 15. novembra, a Smotra mehanizacije održana je 20. novembra, na kojoj su predstavljeni kapaciteti i resursi Zimske službe održavanja JKP Šumadija Kragujevac. Nakon izvršenog remonta, provere ispravnosti mehanizacije i opreme Zimska služba je spemna da i ove godine interveniše na ulicama u Kragujevcu.

Prvo se čiste ulice prvog, a zatim drugog prioriteta. Na gradskom području angažovano je 5 ekipa, a na seoskom 4. U slučaju obilnih padavina postoji mogućnost angažovanja još 3 dodatne ekipe. Kod čišćenja trotoara  ekipe Sektora zelenila, kao i Sektora čistoće spremne su da pomognu. Trenutno se na zalihama nalazi oko 1.400 tona industrijske soli, oko 2.200 tona rizle, kao i 18.000 kilograma kalcijum hlorida potrebnih za posipanje kolovoza.

Pored gradskog područja, u kome ima dosta saobraćajnica, mostova, nadvožnjaka,  stepeništa, trotoara,  Sektor niskogradnje zadužen je i za 4 putna pravca prema selima. Prvi je od Velikih Pčelica prema Dulenima, drugi je prema Komaricama, treći je prema Bukurovcu, Jabučju, Bešnjaji, a četvrta, najduža deonica je prema Stragarima. Na ovim mestima su moguće kritične tačke, kao i  smetovi koji prave problem.

Kako je novinarka zapazila, za zaposlene u Sektoru niskogradnje posla ima za gotovo svih 12 meseci. Naime, građevinska sezona još uvek traje, a ekipe JKP Šumadije su i dalje na terenu kako bi iskoristile povoljne vremenske prilike i ispunile zadatke dobijene po nalogu Gradske uprave.

Zahvaljujući novoj mehanizaciji i ljudstvu ove godine smo asfaltirali 24 ilice, u 9 mesnih zajednica. Ove godine je ugrađeno dosta asfaltne mase, rehabilitovan je putni pravac prema Velikim Pčelicama, asfaltirali smo u Dobrači, Stragarima, Poskuricama, u Rogojevcu gde su urađene i dve nove saobraćajnice.

U planu je da od Nove godine godine nabavimo novu mehanizaciju, kao i da formiramo novu ekipu koja bi radila na vraćanju ulica i trotoara u prvobitno stanje.

Na pitanje novinarke  kako se određuju prioriteti  i da li su  uvek vezani za one deonice kuda prolazi gradski prevoz, Marko Radisavljević je odgovorio da o prioritetima odlučuje Gradska uprava za komunalne poslove i da su te deonice zapravo i u gradu i u selima ulice prvog prioriteta.