Vesti

Održana smotra Zimske službe u JKP Šumadija Kragujevac

Danas je održana smotra opreme i mehanizacije na kojoj su predstavljeni kapaciteti i resursi  Zimske službe održavanja JKP Šumadija Kragujevac. 
Nakon izvršenog remonta, provere ispravnosti mehanizacije i opreme Zimska služba JKP Šumadija Kragujevac spremna je da i ove godine u slučaju prvih snežnih padavna interveniše na ulicama u Kragujevcu. Operativnim planom Zimske službe za sezonu 2023/2024 predviđeno je održavanje i uklanjanje snega sa gradskih ulica, lokalnih i nekategorisanih puteva, mostova, stepeništa, trotoara, pešačkih staza, trgova i platoa.

U zimskim uslovima Služba redovno održava lokalne i nekategorisane puteve po prioritetima, oko 985 kilometara putne mreže na seoskom i gradskom području u okviru kojih se nalazi 189 gradskih ulica, od kojih je 136 ulica prvog, 53 ulice drugog prioriteta, kao i mostovi, nadvožnjaci i trotoari. Na seoskom području naše ekipe održavaju ukupno 460 km putnih pravaca.

Za poslove održavanja ulica biće angažovano 11 vozila i 8 radnih mašina. Prvo se čiste ulice prvog, a zatim drugog prioriteteta. Na gradskom području angažovano je 5 ekipa, a na seoskom 4 ekipe. U slučaju obilnih padavina postoji mogućnost angažovanja još 3 dodatne ekipe. Nabavljeno je i 5 roto posipača koji poseduju najbolju tehnologiju za mokro i suvo posipanje.

Trenutno se na zalihama nalazi oko 1.140 tona rizle, 2.220 tona industrijske soli i 18.000 kilograma kalcijum hlorida potrebnih za posipanje kolovoza, a obezbeđen je i dovoljan broj vozača i izvršilaca. Za ovu godinu ugovorena je nabavka 4.000 tona rizle, 5.000 tona industrijske soli i 20.000 tona kalcijum hlorida čija će se isporuka vršiti sukcesivno u zavisnosti od situacije na terenu i vremenskih uslova.

Rad Zimske službe organizovan je 24/7, uključujući i dane vikenda, verske i državne praznike, a biće u pripravnosti do 31.marta 2024 godine.