Vesti

Novine u okviru poslovanja Sektora Parking JKP Šumadija Kragujevac

O novinama u okviru poslovanja Sektora Parking JKP Šumadija Kragujevac  u emisiji „Komunalni servis“ govorila je dr Gordana Todorović rukovodilac Sektora parking.

Novine se prvenstveno odnose na servis na  sajtu našeg preduzeća na kome  sugrađani mogu da provere svoje opšte dnevne karte.Ukucavanjem registarskih tablica, na tom servisu mogu da provere sva svoja zaduženja za neplaćene opšte dnevne karte. Dug mogu platiti elektronski, čak i pomoću  QR cod – a. Da podsetimo građane, da opštu dnevnu kartu, koja inače košta 1.200,00 dinara mogu da uplate po povlašćenoj ceni od 600,00 dinara u roku od 8 dana. Osim u našim poslovnicama, ili uplatama u pošti to mogu da urade i putem SMS broja 8345 koji automatski prepoznaje rok dospeća opšte dnevne karte. Ukoliko su dospela potraživanja nešto veća, ako postoji nekoliko neplaćenih dnevnih karti,  neplaćena zaduženja za pauk vozilo, ili  za posebna parkirališta, postoji mogućnost da se  u našem preduzeću sklopi reprogram.

Novine se odnose i na način plaćanja.  Što se tiče Posebnih parkirališta, poslednjih meseci smo na svim naplatnim mestima, naplatnim kućicama, javnoj garaži, kao i kod uklanjanja nepropisno parkiranih vozila, uveli post terminale što znači da se ova usluga može platiti i platnim karticama. Stanarske karte, osim u poslovnicama mogu se platiti i elektronskim putem. Stanari su naša najzaštićenija kategorija korisnika i sa cenom od 300 dinara za mesečnu stanarsku kartu smo među Gradovima gde je ova cena najniža u Srbiji.

Prezagušeni smo saobraćajem, viši standard donosi veći broj automobila, koji  nisu luksuz, već potreba. Neophodno je obezbediti  više prostora za parkiranje, nova parking mesta, a budućnost vidimo i u izgradnji višeetažnih parking garaža, tako da se naša razmišljanja i planovi kreću u tom pravcu. Izrađen je projekat za višeetažnu montažnu garažu kod Zastavinog solitera.

Imamo pozitivna iskustva sa javnom garažom u ulici Kneza Miloša, čija je popunjenost oko 80%. Ovom prilikom apelujemo na naše sugrađane da parkiraju svoja vozila u javnoj garaži, kako zbog nižih cena, tako i zbog bezbednosti vozila – pokrivena je kamerama, a radno vreme je 24/7. Naplata se vrši po započetom satu, a broj sati je neograničen. Cena je 50,00 dinara po započetom satu, dnevna karta je 750,00 dinara, a za 3900,00 dinara građani imaju neograničeno parkiranje za mesec dana.

Naša politika je da rasteretimo centar grada, jer time ne rasterećujemo samo statički saobraćaj, već i dinamički, čekanja da se pronađe slobodno parking mesto, izbegavamo gužve u saobraćaju. Nabavili smo nove prikazivače slobodnih parking mesta za sva  Posebna parkirališta i njihovo postavljanje je u toku. Preporučujemo parkiralište „Trg topolivaca“ sa veoma popularnim cenama, dnevna karta je 100,00 dinara, a mesečna 1500,00 dinara.

Voditeljka je konstatovala da je veoma zapaženo uređenje i rekonstrukcija parking prostora u prethodne dve godine u naselju Aerodrom gde je kolovoz bio dosta oštećen. Urađen je tehničko saobraćajni projekat, pri čemu smo dobili preko 2.000 novih opštih parking mesta i Posebno arkiralište Tržnica Arerodrom, čime su rešeni brojni komunalni problemi na zadovoljstvo građana Kragujevca.

Dr Gordana Todorović izjavila je da ćemo sve parking prostore rekonstruisati po prioritetima. Počeli smo sa parkingom kod Robne kuće, pa smo uredili parking na Aerodromu, izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju parkinga iza zgrade Suda i očekujemo da će ovaj prostor u narednom periodu dobiti potpuno nov izgled.

Što se pauk vozila tiče, imamo dva vozila koja rade u dve smene. Funkcionišu po standardnoj proceduri, kao i do sada. Sva vozila koja se nalaze na javnim površinama suprotno odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja, po nalogu ovlašćenih lica uklanjamo i odvozimo na Depo. Što se  tiče cena odvoženja  nepropisno parkiranih vozila paukom  one su  u skladu sa Odlukom  Vlade Republike Srbije koja je na snazi su od 2009. godine.

U daljem nastavku emisije bilo je reči o „oku sokolovom“. To su u stvari scan car vozila sa mobilnim video nadzorom za prepoznavanje registarskih tablica. Ovim sistemom  se efikasnije  kontroliše naplata parkinga za vozila koja su propisno parkirana, kao i efikasnije uočavanje nepropisno parkiranih vozila za potrebe Komunalne milicije. U skladu sa Odlukom Skupštine grada, sa primenom ćemo početi 01. juna 2024. godine. Nabavljena su tri hibridna vozila toyota cross. Sada smo u fazi nabavke softvera i hardvera, takođe pripremamo obimnu  dokumentaciju. U svrhu automatizacije, potrebno je da Sistem poseduje precizni prostorni model saobraćajne infrastrukture, uključujući javne parking zone sa tačnim geografskim pozicijama. Nakon toga sledi faza integracije, testiranja, faza obuke zaposlenih...

Sektor Parking JKP Šumadija Kragujevac uvodiće nova parking mesta u sistem naplate i kontrole, kao i sve novine u skladu sa potrebama naših sugrađana i razvojnom politikom Grada Kragujevca.