Vesti

Savremena led rasveta u Spomen parku „Kragujevački oktobar“

O trenutnim radovima na postavljanju savremene led rasvete u Spomen parku „Kragujevački oktobar“ i tekućim poslovima u Sektoru signalizacije i javne rasvete govorili su Dragomir Čairović, rukovodilac Sektora signalizacije i javne rasvete i Aleksandar Nikolić, rukovodilac Službe javne rasvete gostujući u emisiji Komunalni servis Radio televizije Kragujevac.

Govoreći o situaciji u gradu posle olujnog nevremena koje je zahvatilo Kragujevac, Aleksandar Nikolić je istakao da smo do sad imali preko 150 prijava kvarova na liniji javne rasvete u naseljima na teritoriji grada. Mnogo je bilo umršenja i kidanja kablova, sve ekipe su na terenu i trudimo se da u što kraćem roku otklonimo kvar i normalizujemo javnu rasvetu  u tim naseljima.

Što se tiče signalizacije, nevreme je prouzrokovalo i kvarove na semaforskoj signalizaciji, ali sve je popravljeno i funkcioniše. Veća oštećenja bila su na  raskrsnici ulica Dr Jovana Ristića i Dragoslava Srejovića, gde zbog dotrajalosti uređaja nismo uspeli da otklonimo kvar, pa smo pristupili kompletnoj zameni semaforske signalizacije, rekao je Dragomir Čairović.

Od marta ove godine vode se pregovori sa rukovodstvom Spomen parka u vezi zamene rasvete na prostoru oko starog vojničkog groblja. Postojeća linija nije bila u funkciji, tako da smo u dogovoru sa nadležnom Gradskom upravom za komunalne poslove obezbedili sredstva za kompletnu rekonstrukciju cele linije od hotela „Šumarice“ do vojničkog groblja. U dužini od 560 metara iskopana je nova linija, zamenjeni su svi podzemi kablovi, izbetonirana postolja i za 15-ak dana  će biti postavljeni novi stubovi javne rasvete sa LED svetiljkama koji će biti prilagođeni standardima i ambijentu samog Spomen parka.  U cilju bezbednosti posetilaca, ali i da bi se sprečilo uništavanje rasvete na ovom potezu biće postavljen video nadzor. Nadamo se da u narednom periodu sa nadležnom Upravom dogovorimo i produžetak linije rasvete od vojničkog groblja duž staže koja vodi do Botaničke bašte i da ceo ovaj prostor kompletno rekonstruišemo, istakao je Čairović.

Kada govorimo o javnoj rasveti u Spomen parku, u delu Desankinog venca pored spomenika V-3 rasveta je u dobrom stanju, veći broj kvarova i problema u napajanju ulične rasvete sreće se na potezu ka jezeru, ali se trudimo da i to saniramo. U narednom periodu u planu je da se osposobi rasveta oko svih spomenika unutar Spomen parka, a u planu je da se obezbede i LED svetiljke za osvetljavanje spomenika, rekao je Aleksandar Nikolić.  Služba javne rasvete je svakodnevno sa 3 ekipe na terenu, težimo da proširimo broj ekipa kako bi u cilju bržeg i efikasnijeg obavljanja posla obezbedili 24-oročasovno održavanje javne rasvete.

Što se vertikalne i horizontalne signalizacije tiče, u narednom periodu biće postavljeni usporivači saobraćaja u zoni osnovne škole u MZ Čumić, stari će biti zamenjeni i uradiće se novi od asfalta, a Gradska uprava za komunalne poslove je naručila 5 projekata koji obuhvataju postavljanje usporivača u zonama škola na gradskom i prigradskom području, a radovi će biti predati nama na realizaciju. Na državnom putu ka Jagodini, u zoni osnovne škole u Beloševcu biće posatvljena platforma za usporavanje saobraćaja, a do kraja godine očekujemo da se ovakve platforme postave i u zoni raskrsnice ulica Stojana Protića i Sarajlijine u blizini OŠ „Milutin i Draginja Todorović“, rekao je Čairović.

Što se novih linija javne rasvete tiče, Aleksandar Nikolić je rekao da je od početka ove godine prošireno preko 4500 metara linije javne rasvete u Botunju, Poskuricama, Jovanovcu, Maršiću, Lužnicama i Resniku, a radovi su vršeni po zahtevima građana i nalogu nadležne Gradske uprave. Do kraja godine nas očekuje proširenje u Cerovcu, Dulenima i Velikoj Sugubini, a čekamo i na odobrenje od EPSa za nova merna mesta na gradskom i seoskom području.

Služba signalizacije JKP Šumadija Kragujevac svakodnevno vrši radove na održavanju i obnovi horizontalne i vertikalne signalizacije. Prvi krug obeležavanja horizontalne signalizacije na teritoriji grada je kompletno završen, trenutno se obeležavaju parking mesta i autobuska stajališta, a u cilju povećanja bezbdnosti izvešće se i radovi na obeležavanju pešačkih prelaza u zonama škola. Pred početak školske godine, izvršićemo i obilazak školskih dvorišta u pogledu osvetljenja, i tamo gde to bude potrebo pojačaće se osvetljenje kako bi se bezbednost dece podigla na viši nivo.

Trenutno se izvode radovi na kompletnoj zameni i rekonstrukciji svetlosne semaforske signalizacije na raskrsnici ulica Dr Jovana Ristića i Dragoslava Srejovića, vrši se demontaža dotrajale opreme koja će biti zamenjena novom LED semaforskom rasvetom sa digitalnim uređajima čime će se omogućiti daljinsko praćenje rada semafora. Nakon završetka ovih radova kompletna semaforska signalizacija biće izvršena i na 4 povezane raskresnice na ulicama Dragoslava Srejovića i Pariske Komune, na raskrsnici ulica Lepenički bulevar i Dr Zorana Đinđića, kao i na raskrsnici ulica Lepenički bulevar i Kralja Petra I.