Vesti

Izrada katastra puteva kao preduslov za unapređenje putne infrastrukture

Za potrebe unapređenja putne infrastrukture na teritoriji grada cilj je da izradimo katastar puteva, odnosno bazu podataka kojom rukovodi Služba puteva, a koju bi koristile i službe Grada i organi MUP-a u svom poslovanju. Katastar predstavlja ličnu kartu puteva sa svim podacima, kao i evidenciju saobraćajne signalizacije. To je projekat koji bi obuhvatao opštinske puteve i gradske ulice sa težnjom da se kasnije u bazu uvrste seoski i nekategorisani putevi - rekao je Aleksandar Miljković, rukovodilac Službe puteva JKP Šumadija Kragujevac gostujući u emisiji Komunalni servis Radio televizije Kragujevac. 

Služba puteva JKP Šumadija stara se o stanju na gradskim, opštinskim i nekategorisanim putevima na teritoriji grada. Trudimo se da poboljšamo putnu infrastrukturu u oblasti saobraćaja, o čemu govori podatak da je dosta toga urađeno na asfaltiranju ulica na gradskom i seoskom području, rekao je Miljković. 

Služba puteva prepoznaje potrebe mesnih zajednica, određuje prioritete za rekonstrukciju putne infrastrukture i opredeljuje sredstva za realizaciju. 

Miljković ističe da se aktivno izvode radovi na sanaciji ulica posle obilnih padavina kako bi ulice mogle da se bezbedno koriste i vrate u tehnički ispravno stanje. 

Govoreći o vraćanju ulica u prvobitno stanje, Miljković je istakao sa Služba puteva vrši izdavanje saglasnosti i uslova za izvođenje radova na javnim površinama i vraćanje u tehnički ispravno stanje, a maksimalan rok je 8 dana od dana završetka izvođenja radova. 

Kada je reč planovima do kraja godine, Grad je opredelio 15 miliona dinara za rekonstrukciju, odnosno proširenje i uređenje pešačkih staza i trotoara. Do kraja 2023. godine u planu je unapređenje i razvoj signalizacije, jer težimo da Kragujevac dobije dimenziju bezbednog korišćenja saobraćaja. JKP Šumadija Kragujevac u saradnji sa Gradskom upravom za komunalne poslove i Agencijom za bezbednost saobraćaja izradiće projekat signalizacije u zonama škola za šta su izdvojena sredstva u iznosu od 2 miliona dinara za projektnu dokumentaciju, dok je za izvođenje radova opredeljeno 10 miliona dinara, rekao je Aleksandar Miljković.