Vesti

U pogledu uređenja sektor groblja ne zaostaje za većim gradovima

JKP Šumadija Kragujeva upravlja grobljem Bozman, Varoškim, Palilulskim, Sušičkim i novom parcelom na groblju u Malim Pčelicama, a plan je da nam u narednom periodu Grad Kragujevac dodeli na upravljanje sva groblja koja su obuhvaćena Generalnim urbanističkim planom, rekao je Darko Zečević,  rukovodilac Sektora groblja u emisiji Komunalni servis Radio televizije Kragujevac.

JKP Šumadija vrši održavanje groblja kojima upravlja, a na ostalim grobljima mesne zajednice organizuju održavanje na svojoj teritoriji. Groblja se kose i do 10 puta godišnje, a svakodnevno se vrši pražnjenje kanti za sitan i krupan otpad kako bi sva groblja bila čista i uredna. Takođe, JKP Šumadija Kragujevac je omogućilo sugrađanima da desetogodišnji zakup grobnih mesta plaćaju na godišnjem nivou, a za uslugu zakupa i održavanja jednog grobnog mesta na godišnjem novou dužni su da izdvoje iznos od 1.300 dinara. U održavanje spada usluga iznošenja smeća, košenje, održavanje staza i pristupnih saobraćajnica, a samo održavanje grobnog mesta je obaveza vlasnika – istakao je Zečević.

Govoreći o novinama, Zečević je rekao da je tokom prošle godine na Bozman groblju otvorena prodavnica pogrebne opreme gde se može kupiti sva potrebna oprema po povoljnim cenama. Pored kupovine grobnog mesta i prodaje pogrebne opreme, korisnicima je omogućeno da na jednom mestu završe i administrativnu proceduru. Za penzionere je dostupna usluga refundacije u iznosu od 56.000 dinara, a taj iznos može da se uklopi u troškove pogrebne opreme, prevoza, sahrane, tako da uz minimalnu doplatu moguće je pokriti sve troškove sahrane. 

Što se tiče povećanja cena usluga za sad to nije u planu, a za neizmirene usluge građanima je omogućeno da u zavisnosti od dugovanja putem reprograma izvrše plaćanje neizmirenih obaveza. Započelo se sa prodajom grobnih mesta za života, a cena dvogrobnog mesta za života iznosi u osnovnoj ponudi 200.000 dinara. Za proširenja groblja Bozman i izgradnje novih parcela postoji projekat tako da su sve parcele iste sa obezbeđenim saobraćajnicama, pristupnim stazama, vodom, a u narednom periodu u planu je da se uvede i rasveta na grobljima, u pogledu uređenja ne zaostajemo za većim gradovima.

Plan je da se izvrši obnova i rekonstrukcija krova i spoljašnjeg i unutrašnjeg izgleda kapela na Varoškom i Palilulskom groblju, a po planu širenja Bozman groblja IV fazom predviđena je i izgradnja krematorijuma za šta je pokrenuta inicijativa – zaključio je Darko Zečević.