Vesti

Kontinuirano unapređenje kvaliteta usluga na kragujevačkim pijacama

O stanju u pijačnoj delatnosti na teritoriji grada govorio je Nebojša Vidović, rukovodilac Sektora pijaca, u emisiji Komunalni servis Radio televizije Kragujevac.

Što se tiče nastavka radova na rekonstrukciji objekta zelene pijace Centar u toku je postupak stručne ocene pristiglih ponuda. U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama 25. maj je poslednji rok za donošenje Odluke o dodeli ugovora. Zakon nalaže da Odluka bude istaknuta na portalu javnih nabavki 10 dana i ukoliko ne bude prigovora izvršiće se zaključenje Ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem nakon čega se on uvodi u posao – istakao je Vidović.

Kada govorimo o matičnom objektu, sve je u zakonskim okvirima. Mi moramo da poštujemo procedure i sve nadležne službe, uključujući i JP Urbanizam i Gradsku upravu za investicije i razvoj kako bi se ovi radovi što pre i na najbolji mogući način priveli kraju. U planu je i uređenje ulica oko same pijace, ulica Vuka Karadžića je već asfaltirana, a po završetku radova na pijaci pristupiće se i kompletnoj rekonstrukciji ulice Crvenog barjaka.

Govoreći o ostalim pijacama koje su u nadležnosti JKP Šumadija Kragujevac, Nebojša Vidović je kazao da je pijaca Aerodrom sa modernim konceptom poslovanja ispred ostalih. U ovom trenutku svi prodajni kapaciteti pijace su izdati, kao i lokali koji su u ponudi. Odnedavno smo sugrađanima omogućili da ispred pijace Aerodrom mogu kupovati domaće mleko iz prvog Mlekomata u Šumadiji, čime smo i pored velikih trgovinskih lanaca koji se nalaze u blizini omogućili da naselje bude kompletno snabdeveno.

Vidović je rekao da je i pijaca Bubanj u prethodnom periodu kompletno renovirana, da su zamenjene tezge i sređena infrastruktura. Nešto lošija prodaja je na pijaci Erdoglija, ali sa kvalitetnim proizvođačima mlečnih i suhomesnatih proizvoda privukli smo kupce. Jedna od novina je da se na našim pijacama počelo i sa prodajom tradicionalnih proizvoda, a sve što je potrebno za ovakvu vrstu trgovine je da distributeri namirnica imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Na kvantaškoj i stočnoj pijaci sređeni su boksevi za prodaju i uređen je prostor kako bi zakupci imali bolje uslove za trgovinu. Na Šarenoj pijaci smo prošle godine u zelenoj zoni omogućili sniženu cenu zakupa na jednom broju tezgi gde je česta fluktuacija zakupaca, tako da pored velikog broja parking mesta sugrađanima je dostupan širok i kvalitetan asortiman proizvoda.

Vidović podseća da JKP Šumadija, na lokacijama koje su od strane Grada dodeljene preduzeću na upravljanje, vrši izdavanje pijačnog prostora, a u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i fitosanitarnim inspekcijom vrši kontrolu ispravnosti namirnica na kragujevačkim pijacama.