Vesti

Edukativno - promotivni film o određivanju sastava i količine komunalnog otpada

U okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu pridruživanja EU: Unapređenje kvaliteta usluga, dijaloga zainteresovanih strana i efikasnosti lokalne administracije“ koji realizuje Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije (SKGO) u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona (SALAR) i programa „Priprema za pregovore u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji u oblasti životne sredine realizovan je edukativno – promotivni film o određivanju sastava i količine komunalnog otpada.

Oba projekta finansirana su sredstvima Vlade Švedske uz pokroviteljstvo Agencije za zaštitu životne sredine i Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

S obzirom na obavezu koji po Zakonu jedinice lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća imaju u pogledu vođenja evidencije o komunalnom otpadu i dostavljanja godišnjih izveštaja Agenciji za zaštitu životne sredine, ovaj film je prvenstveno namenjen zaposlenima koji na lokalnom nivou rade na ovim poslovima, kao i donosiocima odluka koji treba da obezbede uslove za ažurno prikupljanje i vođenje evidencije.

Prilikom realizacije filma autori su se u potpunosti oslanjali na Pravilnik o metodologiji za prikupljanje podataka o sastavu i količinama komunalnog otpada na teritoriji jedinice lokalne samouprave.

Autori filma posebnu zahvalnost su iskazali JKP Šumadija Kragujevac i Fakultetu inženjerskih nauka iz Kragujevca uz čiju pomoć i iskustvo je i realizovan ovaj edukativno – promotivni materijal.