Вести

Септембар, право време за припрему зимнице

Септембар је месец током ког се двориштима шири мирис печене паприке и дегустира ајвар. Ајвар је специјална врста салате, специјалитет балканске кухиње, направљен од црвене паприке. Ајвар је пореклом из Србије, па се назива и „српска салата“ или „српски повртни кавијар“.

Традиционално се прави на јесен, када је пуна сезона паприке, и користи целе године. За израду се користе љуте и слатке паприке. Припрема се ручно у отвореним шерпама на шпорету на дрва. Пре саме припреме ајвара, паприке се испеку, пажљиво ољуште, оцеде и самељу.

У септембру нема куће у Србији која не спрема ајвар или бар не планира како ће га набавити.

Сектор пијаца ЈКП Шумадија Крагујевац подсећа грађане да црвену меснату паприку, ароматичну ајварушу, могу наћи на пијацама Аеродром, Бубањ, Ердоглија, Бресница, Станово, као и на Кванташкој пијаци.
Image