Вести

Успешно пословање свих сектора ЈКП Шумадија Крагујевац

Финансијски резултати пословања за првих шест месеци текуће години сведоче да послујемо позитивно и да сваки сектор оперативно и финансијски послује са великим успехом, рекао је Марко Вујновић, директор ЈКП Шумадија Крагујевац гостујући у емисији Комунални сервис Радио телевизије Крагујевац.

Говорећи о наставку радова на реконструкцији објекта зелене пијаце Центар, Вујновић је истакао да је Јавно комунално предузеће Шумадија потписало уговор са извођачем радова. Уговор је потписан са групом извођача која се обавезала да радове изведе у року од 90 дана од дана увођења у посао. 

Наредни пројекат је матични објекат где је велики део радова и одрађен. Очекује се поступак техничке контроле сепарата измена пројекта за завршетак радова на матичном објекту, а затим и покретање поступка јавне набавке. Трећи пројекат је бивша гаража, где је измењен урбанистички пројекат пре скоро годину дана и по новом урбанистичком пројекту у том делу ће бити одређена врста пословног простора. У оквиру тог пројекта који је тек почео да се ради, биће уклоњени и кубуси, односно замењен начин противпожарног изласка адекватним изгледом. Читав простор ће изгледати другачије и добиће потпуно нови сјај. 

Што се тиче редовних активности на реализацији поверених послова све функционише у складу са утврђеним плановима. Посебан акценат је стављен на уређење путне инфраструктуре на сеоском и приградском подручју, а након завршетка пројекта „Чиста Србија“ приступиће се интензивнијим радовима на санацији улица у градском језгру. Свакодневно се изводе радови на санацији ударних рупа и враћању у првобитно стање уништених асфалтних површина, као и тампонирање и уређење атарских путева. У односу на 2021. годину у 2022. години је дуплиран утрошак средстава за ове намене, истакао је Марко Вујновић.

Када су радови на одржавању зелених површина у питању, Вујновић подсећа да су временске прилике довеле до појачаног бујања вегетације, па су екипе са свом расположивом механизацијом максимално ангажоване. КОМДЕЛ – удружење комуналних делатности недавно је измерио учинак рада комуналних предузећа и резултати показују да је учинак рада ЈКП Шумадија за 48 одсто изнад просека, док је следеће предузеће 3 одсто изнад просека. Заиста наши запослени дају максимум и веома добром организацијом постижемо да завршимо све што нам је наложено.

 Када говоримо о основној делатности сакупљања отпада на територији града, Сектор чистоће настоји да се послови обављају у складу са програмом. У плану је унапређење пружања комуналне услуге, а у сарадњи са Машинским факултетом у току је израда оптимизације рута и динамике одношења смећа, чиме ће се постићи рационалније и ефикасније одношење смећа, а самим тим повећати квалитет пружања услуге. Што се измештања депоније тиче, у току је експропијација земљишта за формирање нове депоније у Витлишту, чије формирање је део пројекта „Чистија Србија“ и формирањем нове депоније започело би се са радовима на рекултивацији постојеће депоније у Јовановцу.

Вујновић је рекао и да се види очигледан напредак у функционисању Сектора гробља. Насути су прилази свим гробљима, уређене пешачке стазе, а нашим суграђанима је од 01. јануара ове године омогућена и куповина гробног места за живота на Бозман гробљу. У наредном периоду предстоји нам уређење ограда на свим гробљима којима управља ЈКП Шумадија. 

Говорећи о проблему паркирања у граду, Вујновић је рекао да ће у наредном периоду бити обновљени семафори испред затворених паркиралишта, али и постављени нови који ће грађанима пружити информацију о слободним паркинг местима. Очекујемо да ових дана покренемо јавну набавку за систем СЦАН ЦАР како бисмо до краја године обезбедили возила и читав систем за контролу паркирања, у циљу уређења комуналног реда када је паркирање у питању.

На питање новинарке како оцењује прву половину пословне године у комуналном сектору, директор ЈКП Шумадија Марко Вујновић каже да бројке показују позитивно пословање. Циљ је да сваки сектор буде рентабилан и ове године је то потпуно остварено, резултати показују да су сектори коначно финансијски здрави. Имајући у виду да у оквиру ЈКП Шумадија функционише осам сектора и да смо веома комплексан систем веома је важан здрав начин рада и позитивно пословање – закључује Вујновић.