Вести

Јесење сређивање града и новине у Сектору зеленила ЈКП Шумадија Крагујевац

Запослени у Сектору зеленила ЈКП Шумадија свакодневно изводе радове на подизању и уређењу зелених површина у граду Крагујевцу који су предвиђени Програмом пословања за текућу годину.
 
Сезона кошења се продужила ове године због екстремних временских услова у току лета, па се кошење у насељима још увек одвија, као и на кориту реке Лепенице и у парковима, истакла је Сузана Милојевић Стојановић.
 
У ово доба године Спомен парк „Крагујевачки октобар“ поводом манифестације Велики школски час се интензивно уређује, косе се површине око хумки, сади се цвеће на предвиђеним површинама, орезује се шибље и окопавају руже.
 
У центру града, као и у Великом парку, према календару радова врши се замена сезонске расаде, сади се цвеће које може да поднесе ниске температуре, а у мају наредне године поново ће се садити летња расада. Са престанком вегетације почиње орезивање живе ограде, шибља, дрвореда и дрворедних садница. По опадању лишћа радиће се и орезивање листопадног дрвећа помоћу дизалице, као и сакупљање лишћа са земље, истакла је Сузана Милојевић Стојановић.
 
Паркови су посебна тема, у нашем граду их има доста, али је акценат на Великом парку. У дужем временском периоду одржавање паркова се сводило  на основно кошење или сакупљање лишћа. Међутим, последњих неколико година уложен је огроман труд, посађене су велике саднице дрвећа, уређене су цветне површине и ружичњаци. То је наишло на велико одобравање како наших суграђана, тако и посетилаца из других градова, рекла је Биљана Тонић и нагласила да се и даље сусрећемо са  проблемом оштећења биљака и парковског мобилијара од стране несавесних грађана. У циљу заштите зелених површина, размишља се и о формирању паркова за псе, као и изградњи дечијих игралишта да би се добиле нове форме за одмор, рекреацију и шетање кућних љубимаца.
 
У наредном периоду биће и новина у уређењу Великог парка, наиме постављена је метална конструкција – 17 лукова од улаза у Велики парк до фонтане и озидане су бетонске стопе у које ће се анкерисати конструкција и након тога ће уследити садња ружа пењачица око лукова.
 
Општи је утисак да су сви запослени у Сектору зеленила веома предани послу и да људи чине незаменљив фактор успеха предузећа.
Image