Вести

Изградња нових парцела на Бозман гробљу

О изградњи нових парцела, али и плановима у пословању у Сектору гробља у емисији Комунални сервис Радио телевизије Крагујевац говорио је Дарко Зечевић, руководилац Сектора гробља.

Када говоримо о стању на крагујевачким гробљима након невремена које је захватило Крагујевац у протеклих месец дана нисмо имали већих проблема. На Бозману је било поломљеног дрвећа и 20-ак споменика је мало оштећено, али брзом реакцијом запослених извршено је рашчишћавање, а суграђани чији су споменици оштећени су позвани да штету надокнаде подношењем пријаве надлежним службама у граду које ће одлучивати о накнади штете. На другим гробљима којима управља ЈКП Шумадија Крагујевац није било већих оштећења – истакао је Дарко Зечевић.

Тренутно се изводе радови како на изградњи и проширењу парцеле за живота, тако и на парцели за преминула лица, а у наредном периоду план је да се уреде саобраћајнице и попречне стазе на парцели 52. На Варошком и Палилулском гробљу стазе су руиниране, а план је да након реконструкције капела средимо и главне стазе на овим гробљима. Што се проширења гробља тиче предат је захтев Градској управи за ширење Бозман гробља и парцеле на гробљу у Малим Пчелицама која нам је додељена на управљање и на којој се врши сахрањивање мештана из месних заједница Станово и Мале Пчелице.

Говорећи о плановима за реконструкцију капела на крагујевачким гробљима, Зечевић је рекао да је у плану обнова и реконструкција крова и спољашњег и унутрашњег изгледа капела на Варошком и Палилулском, а планираном динамиком ће се прво реконструисати капела на Варошком гробљу јер је у јако лошем стању. Што се капеле на Бозману тиче, ту је потребно санирати чеону фасаду и кров како се вода не би задржавала. Такође, тражи се и најбоље решење за реконструкцију ограде на Палилулском гробљу.

Када говоримо о инфраструктури на гробљима и уређењу, гробља се косе и до 10 пута годишње, а поред кошења свакодневно се врши пражњење канти за ситан и крупан отпад како би сва гробља била чиста и уредна, док је одржавање самог гробног места обавеза власника. Бозман је плански урађено гробље, па када се ураде нове парцеле извршиће се озелењавање, постављање нових канти за отпад, клупа, чесми, а у плану је да се спроведе и расвета до новоизграђених парцела. На Варошком, Палилулском и Сушичком гробљу нема простора за ново озелењавање, већ се само одржава постојеће. На Варошком гробљу разматрамо могућност да проширимо расвету постављањем рефлектора дуж пешачких стаза, рекао је Дарко Зечевић.

Закуп гробних места за живота је новина која је наишла на позитиван одзив код суграђана. Тренутно се изводе радови на изградњи парцела за те намене, а цена двогробног места за живота износи у основној понуди 200.000,00 динара. Када се закупљује такво гробно место, оно је комплетно урађено и закупљује се у виђеном стању. Гробна места се узимају у закуп, а не у трајно власништво. Гробно место може да се наследи, али не и прода, тако да старалац гробног места само уз писану сагласност може да дозволи сахрањивање унутар истог, јер у супротном сахрањивање није могуће, истакао је Зечевић.

Што се цена гробљанских усуга тиче оне нису мењане у 2023. години. Десетогодињни закуп једног гробног места износи 460,00 динара, док је цена годишњег одржавања по једном гробном месту 840,00 динара. Грађани уредно измирују своје обавезе према Сектору гробља, а уколико имају већа дуговања омогућено им је да склопе репрограм и на тај начин измире заостала дуговања и избегну трошкове утужења.
Отварањем продавнице погребне опреме на Бозман гробљу, омогућили смо суграђанима да на једном месту могу да изврше куповину погребне опреме, да заврше сву административну процедуру око сахрањивања, а омогућена је и рефундација трошкова погребне опреме, превоза и сахране, тако да је уз минималну доплату могуће покрити све трошкове сахрањивања. У плану је и уређење сале за сахране и парастосе капацитета до 120 особа чиме би заокружили комлетну понуду гробљанских услуга,  рекао је Дарко Зечевић.