Вести

Кошење и уништавање амброзије на територији града

Сектор зеленила ЈКП Шумадија Крагујевац интензивно спроводи радове на сузбијању и уништавању амброзије на територији града Крагујевца.
За уништавање амброзије на јавним површинама на територији града Крагујевца Градска управа за друштвене делатности за ове намене обезбедила је средства у износу од 9.000.000 динара.

Предвиђена површина на којој се спроводе мере за сузбијање и уништавање износи око 47 хектара, а радови се обављају на 33 локације. 
Од маја до данас екипе ЈКП Шумадија Крагујевац извеле су радове на сузбијању и кошењу ове коровске биљке на површинама код Економског факултета и Друге крагујевачке гимназије, у Шумарицама, Индустријској зони, на површини код Заставине амбуланте, на Метином брду, у месним заједницама Илићево, Станово, Бубањ и Угљешница, а са радовима ће се наставити до почетка октобра.

Амброзија припада роду инвазивних корова и веома је прилагодљива, не може се искоренити, али се стручним залагањем може спречити њено ширење. Најчешће се налази на запуштеном, али и обрадивом земљишту, уз усеве и поред путева.

Амброзија је једна је од најраспрострањенијих коровских биљака која цвета од јула до краја октобра и чији се полен брзо преноси, па тако проузрокује велике здравствене тешкоће особама осетљивим на полен. У ваздуху може да се задржи више од сто дана, а највећа концентрација полена  је током цветања биљке у августу и септембру. Она изазива тегобе код око 10 одсто људске популације, а њен полен је узрочник 75 одсто свих поленских алергија како код младих, тако и код старијих.