Вести

Рециклажа стакла од значаја за заштиту животне средине

Стакло представља материјал који се 100% може рециклирати са могућим бесконачним бројем кругова рециклирања. Рециклирањем једне тоне стакла штеди се око 40% енергије и 50% воде потребне за производњу нове стаклене амбалаже, док се загађење ваздуха смањује за око 20%. Осим што рециклирање стакла смањује трошкове складиштења отпада, утрошак природних сировина потребних за производњу знатно је мањи. Рециклирањем стаклене амбалаже штеди се и до 40% енергије, јер се топи на нижој температури од примарне.

Пре две године у Крагујевцу је постављено 120 контејнера „звона“ за сакупљање стаклене амбалаже у оквиру пројекта Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану са циљем да се стопа рециклаже стакла повећа за 20%, али и да се реши проблем прикупљања и рециклаже стаклене амбалаже.

У посуде за сакупљање стаклене амбалаже могу да се одлажу флаше и тегле, а сва сакупљена стаклена амбалажа предаје се овлашћеним оператерима на даљи третман. Грађани Крагујевца су показали велико интересовање о чему сведоче и количине, јер од почетка постављања „звона“ прикупљењо је више од 105 тона стаклене амбалаже.

ЈКП Шумадија Крагујевац позива суграђане да и даље наставе са сакупљањем и правилним одлагањем стаклене амбалаже, а у циљу чистије и здравије животне средине.
Image