Вести

Анализа микробиолошке и хемијске исправности намирница

Према годишњем плану контроле здравствене исправности намирница на крагујевачким пијацама за месец јун 2023. године, Институт за јавно здравље Крагујевац је на пијацама Ердоглија и Аеродром извршио узорковање микробиолошке и хемијске исправности воћа, поврћа и млечних производа.

На пијаци Аеродром вршена је контрола јагода, трешања, парадајза и краставца на присуство тешких метала и пестицида и установљено је да су сви контролисани узорци хемијски исправни и безбедни за употребу.

На пијацама Аеродром и Ердоглија, Институт за јавно здравље је контролисао микробиолошку исправност сира и кајмака, а резултати су показали да је код два узоркована производа утврђена микробиолошка неисправност, те је продавцима забрањена продаја и предложене мере побољшања хигијене у свим фазама припреме, обраде и дистрибуције хране.

Такође, у циљу поштовања мера добре хигијенске праксе у току продаје млечних производа, узети су брисеви радних површина расхладних витрина ради контроле присуства штетних микроорганизама и резултати су показали да се у објектима примењују добри хигијенски принципи.
Image