ПРВА НАДЗЕМНА ВИШЕЕТАЖНА БЛОКОВСКА ГАРАЖА КНЕЗА МИЛОША

Радови на изградњи прве надземне вишеетажне блоковске гараже у Крагујевцу започети су полагањем камена темељца 29.октобра 2019. године, на локацији у улици Кнеза Милоша (иза посластичарнице „Срце“).

Након нешто више од годину дана од  почетка радова, гаража је отворена за кориснике паркинга 01. децембра 2020. године.

Изградњом оваквог објекта у знатној мери ће се растеретити паркирање у централном градском језгру и подићи пружање услуга на један виши савременији ниво.

Гаража је изграђена као вишеспратни објекат отвореног типа, спратности Су+П+5, са предвиђеним капацитетом 200 паркинг места.

Паркирање је организовано у полунивоима, на сваком нивоу се налази централна саобраћајница око које су позиционирана паркинг места, као и остале пратеће функције. Нивои су повезани са по две двоструке рампе и на тај начин је обезбеђено једносмерно кретање кроз све нивое гараже.

У објекту су поред стандардних паркинг места предвиђена и места за инвалиде (10 паркинг места), као и паркинг за мотоцикле (12 паркинг места – по 2 на сваком нивоу). Такође, предвиђена су и 3 паркинг места за пуњење електричних аутомобила, док је за 16 паркинг места омогућена посебна резервација.

Гаража је изграђена по еколошким стандардима и поседује енергетски ефикасна решења. На равном крову распоређени су соларни панели путем којих се објекат снабдева електричном енергијом.

Радове на изградњи гараже извео је конзорцијум “Strabag” doo Beograd и “Strabag” ad Austria.

Изградњу гараже финансирало је ЈКП Шумадија Крагујевац из средстава дугорочног инвестиционог кредита у вредности 359.643.293 динара.