Прва седница Кризног штаба града Крагујевца

Кризни штаб града Крагујевца који је јуче формирало Градско веће, у вечерњим часовима одржао је своју прву седницу на којој се разговарало о многим темама у циљу доношења препорука и савета за понашање током ванредне ситуације.

У Кризном штабу као саветодавном телу Градског већа налазе се  представници свих здравствених установа и безбедносних институција у граду, начелници Градских управа, чланови Градског већа, представник Поште, домаћег трговинског ланца, као и представник такси превозника.

Државни врх је проглашењем ванредног стања уозбиљио ситуацију, али оно што смо првог дана могли да видимо је да добар део становништва не схвата озбиљност тренутка у коме се налазимо. Задатак Кризног штаба је да Градском већу предложи спровођење одређених мера заштите, протокола и препорука грађанима, правним и физичким лицима.

Један од закључака је да се ограничи рад угоститељских објеката од 8 до 20 сати. Озбиљне препоруке Кризни штаб је дао за играње деце у паркићима и игралиштима. И поред ванредног стања и упозорења колико је вирус опасан, родитељи децу изводе да се играју у паркићима, на мобилијарима са пластичним и металним деловима где постоји велика опасност од заразе. Лепо је време, али не треба их изводити тамо где ће бити у контакту са другом децом, јер због тога вртићи и не раде, већ да се на минимум сведе могућност да дођу у додир са вирусом.

Много смо још тога спремили и све ће то кроз закључак са вечерашње седнице Кризног штаба да се види, поручио је председник Кризног штаба, градоначелник Радомир Николић. Кризни штаб планира да укључи скупштине станара у читав процес, Црвени крст, волонтере са свих страна, политичке организације са својим волонтерима и верујем да ово може да се претвори у једну свеобухватну акцију. Али, све ово може да пропадне уколико онај део популације који неозбиљно схвата све ово не буде желео да се укључи озбиљније у процес примиривања развоја корона вируса у Србији и Крагујевцу.

Посебна пажња биће поклоњена пензионерима који ће моћи да добију услугу набавке хране и лекова, а наћи ће се и начин како да се подижу њихове пензије.

Поред броја телефона Дома здравља 034 / 500 – 100 и бројева у Институту за јавно здравље 034 / 504 518; 065 / 8776914 и 065 / 8777000 у функцији је и број Ситуационог центра 500 800 на који могу да се јаве пензионери ако имају било који проблем у функционисању, невезано за здравствене проблеме.

На седници Кризног штаба било је речи и о изради пропагандног материјала јер многе ствари још увек нису јасне суграђанима – шта је кућна изолација, како појачати мере хигијене, како правилно дезинфиковати улазе у зградама, лифтове, степеништа, станове, који су симптоми корона вируса, где и коме да се јаве ако осете симптоме, начин очувања менталног здравља и друго.