Вести

Зграда Тржнице није политичко већ крагујевачко питање

У намери да стави тачку на питања о реконструкцији зграде Тржнице, градоначелник Никола Дашић заједно са директором ЈКП Шумадија Крагујевац Марком Вујновићем, сарадницима и представницима струке обишао је градилиште како би се на лицу места упознао са свим проблемима који прате овај пројекат од самог почетка. Због пропуста и неправилности који су уочени на сва три пројекта, а то су изградња надстрешнице, реконструкција зграде градске Тржнице и пројекта изградње подземне гараже - радови су заустављени.

Као Крагујевчанину чија деца треба да живе у овом граду, јако ми је важно да избегнемо политику и сачувамо Тржницу, јер ја не бих могао овде да живим ако упропастимо овакав објекат – рекао је градоначелник Никола Дашић. Објекат који представља архитектонско добро града Крагујевца није нешто са чиме било ко сме да се игра, а нажалост дубоко сам убеђен да се читава структура администрације са овим играла у прошлости. Зато смо и дошли до тренутка када се урушио део Тржнице. Прва ствар коју сам учинио у свом мандату, још у септембру прошле године, је подношење пријаве надлежним истражним органима. Још увек нема резултата. Надам се да ће то спровести до краја, јер се овде ради о урушавању идентитета града.

Данас смо према речима градоначелника имали прилике да видимо стравичне грешеке у пројектовању и свему осталом. У млечном павиљону немогуће је одржавати хигијену без воде, док од стубова не може да се прође. Поред тога бункери, како их народ с правом зове, урађени су супротно мерама које је прописао Завод за заштиту споменика културе и они ће бити порушени. У питање се доводи и подземна гаража нерационалног капацитета. Дошли смо у ситуацију да зауставимо радове, јер ни сам извођач није сигуран хоће ли зграда да се уруши уколико се, како је пројектом предвиђено, уклони галерија.

Колико год буде потребно времена и колико год ЈКП Шумадија Крагујевац буде на губитку зато што није била у могућности да издаје тезге и приходује од овог објекта, мораћемо да сачекамо јер је објекат Тржница најважнији и све мора да буде урађено како треба.

ЈКП Шумадија Крагујевац као инвеститор ангажовало је Грађевински факултет у Београду који ће дати смернице како да се објекат приведе намени, рекао је одоговарајући на питање шта даље, директор Марко Вујновић.

Директор Завода за заштиту споменика културе Ненад Карамијалковић пре месец дана наложио је рушење бункера, а 11. октобра Завод је дао сагласност на пројекат реконструкције фасаде. Ових дана крећу радови а рок је, у зависности од времена, 120 дана.

Да бункерима ту није место слаже се и градски урбаниста Иван Радуловић који је подсетио да је ово један од круцијалних градских простора са аспекта историјског језгра града Крагујевца, па и саме државе Србије. Ми не смемо да вулгаризујемо овај простор на самом ободу Милошевог венца. Радуловић сматра да гаражи ту није место имајући у виду да постоји планска визија која ће овај простор ослободити саобраћаја.