Вести

Придружите се акцији прикупљања стаклене амбалаже и освојите специјалне поклоне

У понедељак, 04. октобра 2021. године у ул. Краља Петра I, на скверу „Код Крста“ у периоду од 10 до 13 часова донесите најмање три стаклене флаше или тегле за рециклажу и за узврат са собом понесите специјалне поклоне у духу заштите животне средине.

На ову акцију вас позивају НАЛЕД, Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), компаније Секопак и Апатинска пивара и ЈКП Шумадија Крагујевац у оквиру пројекта  „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ у циљу ширења свести о значају рециклаже амбалажног отпада са посебним фокусом на стаклену амбалажу.

Зашто стакло? 

Да ли сте знали да се рециклажом једне стаклене флаше уштеди довољно енергије да сијалица од 100 W светли четири сата, као и да је стакло један од два материјала позната човеку који се могу бесконачно рециклирати? 

Такође, рециклажа једне тоне стакла смањује загађење ваздуха за 20% у односу на емисију гасова при производњи новог, а постижу се и велике уштеде воде и енергије. 

Нажалост, данас највећи део завршава на депонијама где је овој амбалажи потребно више од 5.000 година да се разгради. Ипак, град Крагујевац је ове године захваљујући пројекту „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ добио 120 рециклажних контејнера како би унапредио управљање отпадом на територији града. 

Придружите се у остваривању циља да се стопа рециклаже стакла у Крагујевцу повећа за 20% и подржите очување животне средине у свом граду! 

За све посетиоце спреман је и наградни квиз путем кога ће моћи да провере своје знање о рециклирању стакленог амбалажног отпада. 

Видимо се у понедељак на скверу „Код Крста!“

Шта може да се рециклира?

  • Стаклене флаше, стаклене тегле, теглице од хране за бебе.

Шта не може да се рециклира?

  • Прозорска, аутомобилска и друга равна стакла, као и ватростално, лабараторијско и армирано стакло, огледала и сијалице не могу да се рециклирају у контејнерима за стаклену амбалажу.