Вести

Постављен млекомат испред улаза пијаце Аеродром

Испред улаза на aеродромску пијацу постављен је први млекомат, који ће суграђанима омогућити снабдевање свежим некуваним млеком. Грађани могу купити млеко по цени од 150,00 динара, а за куповину могу користити сопствену или пластичну амбалажу која је постављена поред млекомата.

У жељи да обогатимо понуду пијаце Аеродром потписали смо први уговор за продају домаћег млека, а потрошачи имају прилике да купе млеко које контролише референтна лабораторија. Први млекомат у Шумадији са домаћим млеком постављен је у сарадњи са фармом Голубовић из Сипића, рекао је Небоjша Видовић, руководилац Сектора пијаца. У циљу стварања бољих услова за трговину, али и веће безбедности производа који се могу наћи у понуди на нашим пијацама, ЈКП Шумадија Крагујевац зановило је опрему у млечном павиљону aеродромске пијаце са четири нове витрине са другачијим начином хлађења који спречава исушивање производа, укупне вредности 582.400,00 динара, каже Видовић.

За разлику од прерађених производа, млека познатих брендова, наше млеко је потпуно нетакнуто. У њему нема никаквих додатка који се користе у индустији прераде млека. Млеко је прве класе, са 4,1% млечне масти, није пастеризовано и није конзервирано, по највишим стандардима помужено, охлађено и понуђено потрошачима. Пре употребе потребно је само прокувати га. Редовну контролу квалитета млека врши референтна лабораторија Ветеринарског специјалистичког института из Краљева“, истакао је Јован Голубовић, власник фарме из Сипића.

Продаја млека на овај начин је праћење тренутних Европских трендова и омогућује куповину намирнице директно са фарме. Рок трајања овако расхлађеног млека је 4 дана, а трајност се кувањем додатно продужује.
Иначе, ЈКП Шумадија Крагујевац у сарадњи са Институтом за јавно здравље и надлежним управама Града Крагујевца спроводи месечну контролу производа који се продају на крагујевачким пијацама. Поред редовних контрола сезонског воћа и поврћа, пред наступајуће ускршње празнике Институт за јавно здравље ће извршити узорковање и микробиолошку анализу намирница анималног порекла (јаја, млечних и сухомеснатих производа) на пијацама Аеродром и Ердоглија.