Вести

Aкцијом чишћења Шимаричког језера настављамо борбу за здраву Планету

ЈКП Шумадија Крагујевац у сарадњи са ронилачим клубом Крагујевац и еколошим удружењем „Еко-мар“ одржало је акцију чишћења Шумаричког језера како би подстакло наше суграђане да својом активношћу могу да промене еколошку слику нашег града.

Овом догађају присуствовале су Др Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, људска и мањинска права, као и Др Снежана Живановић Катић чланица Градског већа за равномерни и одрживи развој села и града.

„ЈКП Шумадија Крагујевац током године обележава читав низ еколошких датума, одржава разне екокошке радионице едукативног карактера и слободно се може рећи да смо сада у једној озбиљној еко кампањи која има за циљ да мотивише наше суграђане како би својим деловањем дали допринос очувању екосистема путем различитих група активности, од подучавања до пректичне примене. Биће ми задовољство да се данас прикључим ронилачком клубу у чишћењу језера, а након тога ћемо наставити са уређењем приобаља и попричати са члановима удружења „Еко-мар“ о лошем утицају отпада на екосистеме вода, изјавио је Марко Вујновић директор ЈКП Шумадија Крагујевац.

„Дан планете Земље традиционално се објашњава бројним акцијама. Поред свих учесника данашње акције међу најважнијима је ЈКП Шумадија Крагујевац које је и иницијатор ове активности са циљем подизања свести суграђана. Шумаричко језеро је бисер нашег града и потребно је подсетити људе да је чиста средина здрава средина јер на тај начин штитимо Планету, воде, шуме. Сумирањем данашњих резултата Крагујеваац је град који води рачуна о водама, шумама и загађености, а вода и шуме су бит једног града“, рекла је Гордана Дамњановић.

Драган Булатовић, председник ронилачког клуба „Крагујевац“ уочио је важност сваког појединаца у очувању животне средине.

Марија Симић Савић представница еколошког удружења „Еко-мар“, у оквиру свог излагања говорила је о врстама које природно не насељавају воде, али и о негативним активностима које угрожавају екосистеме вода, као што су: бацање отпада и испуштање отпадних вода. Такође, било је речи и о појави микропластике, честица које се под утицајем сунца и других атмосферских система разлажу, акумулирању тешких метала и пестицида, као и цветању алги и појаве цијано бактерија, што може да има веома негативан утицај на здравље људи.

На данашњем догађају сусрели су се представници локалне самоуправе, привредници, представници различитих образовних институција, као и грађани. Удружени и окупљени око исте идеје наставља се борба за здраву Планету.