Вести

Новине и планови у 2024. години у Сектору чистоће ЈКП Шумадија Крагујевац

О новимама у одвожењу комуналног отпада у граду и селима, ситуацији на депонији Јовановац и плановима у 2024. години, говорила је Марија Николић, руководилац Сектора чистоће у Јавно комуналном предузећу Шумадија Крагујевац.

Количина прикупљеног комуналног отпада (око 200 тона на дневном нивоу), изискује неопходност замене контејнера на годишњем нивоу, истакла Марија Николић. Прошле године су замењени у приградским и сеоским насељима, а планира се да ове године поред контејнера за одлагање комуналног отпада, буду замењене и посуде за одлагање амбалажног отпада.  У плану је  постављање 24 полуподземна контејнера, који су направљени тако да је  један део  под земљом, а други део, (око 1,2м висине) над земљом. Запремине су 5 кубика, а прилагођени су и особама са инвалидитетом да могу лако да их користе. Набављена су спедијална возила за руковање, а динамика пражњења зависиће од брзине пуњења.

У даљем излагању Марија Николић је истакла да је веома важно да грађани правилно селектују амбалажни отпад (примарна селекција) и да је неопходно одвојити га од комуналног зато што ЈКП Шумадија у свом склопу има Службу рециклажног центра, где се врши секундарна селекција отпада, ради даљег отпремања ка рециклерима.

Едукација деце и одраслих на тему рециклаже и примарне селекције отпада је веома важна. У току су радионице са предшколцима на којима наши малишани у интерактивној комуникацији са предавачима усвајају знања и инплементирају их у својим породицама. У плану су и радионице са децом основношколског и средњешколског узраста, јер је то најбољи начин за подизање еколошке свести и стицања нових навика како би сачували нашу животну средину.

У граду и даље постоји проблем дивљих депонија, иако је смањен са 14 на 9. Планира се видео надзор  који ће вршити Комунална инспекција на више локација и који је у склопу пројекта Министарства животне средине.

Организовано сакупљање комуналног отпада на сеоском подручју је започето још 2011. године формирањем сабирних места која се одређују заједно са месним заједницама и представницима локалне самоуправе. Крајем прошле године 52 контејнера је постављено на тим саборним местима у различитим месним заједницама.

Марија Николић је истакла да имамо довољно механизације за сакупљање отпада, а у плану је набавка још два возила. Прво је аутоподизач за превоз грађевинског отпада, такозваних чамаца, а друго возило је аутосмећар са надградњом који ће бити коришћен за пражњење полуподземних контејнера.

Проблем депоније Јовановац биће решен када се крене са реализацијом пројекта Витлиште. То би требао да буде региоални центар за управљање отпадом. И друге општине су потписале споразум са градом Крагујевцом о заједничком управљању отпадом.

Што се тиче еколошке слике града Крагујевца и оклине, Марија је изјавила да се види помак. Не само да се грађани придружују еколошким акцијама које организује ЈКП Шумадија Крагујевац, већ их и сами иницирају. Можемо да приметимо организовану садњу дрвећа, чишћење зелених површина, или одлагање текстилног отпада на означеним местима.

Мала и средња предузећа су у обавези да воде рачуна о екологији, а већина то и чини. Приступили су набавци посуда и примењују правила примарне селекције отпада, тако да се напредак примећује. Свако правно лице је дужно да обезбеди типизирану посуду у зависности од квадратуре и делатности којом се бави. Према томе се утврђује врста и број посуда. Уколико нису набавили до сада, то могу да учине подношењем Захтева Корисничком центру, е-маилом (Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.), или на телефоне 034/501-180; 501-181 и 060/234-10-50.