Вести

Сумирање резултата у 2023. години

О сумирању резултата у 2023. години и плановима у оквиру пословања говорио је Марко Вујновић, директор ЈКП Шумадија Крагујевац у емисији Комунални сервис.

Почетак рада зелене пијаце „Центар“, односно једног дела од три независна пројекта, пијачни плато и млечни павиљони били су једна од водећих тема Комуналног сервиса. Потрудили смо се да уредимо цео простор око пијаце, а постављањем платна да заштитимо грађане да се не повреде и да одвојимо градилиште. Изградили смо један савремен објекат који ће моћи да задовољи све наше стандарде, пре свега санитарне. У европском је духу, а пун сјај ће добити када цео потез буде освануо уређен и функционално потпуно применљив. Рехабилитоване су улице Црвеног барјака, Дечанска и Вука Караџића, постављени су и стубићи да би се у том делу спречило паркирање возила и како бисмо имали строго контролисан истовар робе и са једне и са друге стране пијаце.

Марко Вујновић је истакао да је ЈКП Шумадија Крагујевац састављена од 9 предузећа, да има 15 служби, па је самим тим најкомплексније предузеће у Србији. Састоји се од 8 сектора и више заједничких служби који обједињују рад целог предузећа.

Сектор нискоградње је ове године показао фантастичне резултате, урађено је дупло више улица него у претходним годинама, о чему је говорио и Марко Радисављевић руководилац Сектора нискоградње приликом претходног гостовања у емисији Комунални сервис. Поред градског подручја доста је асфалтирано и у приградском и сеоском подручју. У центру града треба радити више, али смо принуђени да водимо рачуна због пројекта „Чиста Србија“ који подразумева комплетну израду фекалне канализације, па тек након тих радова Сектор нискоградње финишира улице.

Ове године смо имали и ванредне ситуације где је готово 300 улица било уништено, затим и елементарну непогоду у којој је огроман број стабала био ишчупан, при чему смо реаговали веома брзо и уредили наше јавне површине.
Сектор јавног транспора путника, након тендера и формирања јавно приватног партнерства са новим превозником „Стрела – Обреновац“ и даље врши контролу над јавним транспортом путника, наставља да води рачуна о стању аутобуса, исправности.

Сви аутобуси ће имати звучну и визуелну сигнализацију, wi – fi, клима уређаје, биће нископодни како би олакшали улазак и излазак из аутобуса старијим особама и мајкама са дечјим колицима. Линије су остале исте, али се и модификују, прилагођавају потребама јер је градски превоз жива материја. Стручне службе ЈКП Шумадија Крагујевац користе модерне софтвере како би грађанима изашле у сусрет. Цене градског превоза остају исте.

Водитељка је уочила да је проблем паркирања возила у граду велики, на шта је директор ЈКП Шумадија одговорио да је то глобални проблем, јер се број аутомобила повећао у читавом свету. Једно од решења би било појачати масовност коришћења градског превоза, па самим тим би се смањио и број возила на улицама. Такође набавили смо и scan car возила са мобилним видео надзором која могу препознати регистарске таблице на аутомобилу, а набавка софтвера је у току. Очекујемо да ће овај систем профункционисати на пролеће. Софтвер се може надоградити, па се може користити  за скенирање у оквиру потреба других сектора, у зависности од програмског задатка.

Што се тиче уређења паркинга у граду, након парцелисања паркинг простора  у насељу Аеродром у току је мапирање које се тиче реона од Краља Милана IV до Крагујевачког октобра. Биће обухваћен паркинг око базена, око фактултета и све до потеза према музеју Крагујевачки октобар. Након тога следи насеље Ердоглија и даље у другим деловима града.

ЈКП Шумадија, велико комплексно предузеће, проистекло је заправо из ЈКП Чистоћа, што је и била основна делатност. Набављено је доста нове ореме, зановљена је механизација како би Сектор чистоће по добро утврђеној динамици редовно уклањао комунални отпад. Грађани би одвајањем амбалажног отпада могли доста да помогну, тако што ће одвајати амбалажни отпад у посуде предвиђене за ту намену,  који ће се у рециклажном центру сортирати, балиратати и прослеђивати даље на поступање. Као друштвено одговорно предузеће, често организујемо радионице у предшколским установама, као и у основним школама, како би у најранијем добу нашим малим суграђанима показали како се врши примарна селекција амбалажног отпада који  новостечено знање одмах усвоје и имплементирају у својим породицама. Поред едукативног приступа, у свету се примењују и рестриктивне мере које ми не користимо, а трећа мера је интересна, где се добије новац за одређену количину амбалажног отпада који се преда.

У плану је и постављање полуподземних контејнера, при чему један такав може да замени 5 посуда. Много је лепше и изгледније, затворени су и нема непријатних мириса, а биће оремљени сензорима који ће нас обавешавати да ли су пуни, или полу-пуни.

Још један део државног пројекта „Чиста Србија“ у који се укључује држава је да свака депонија да би била исплатива мора да буде регионалног карактера, што значи да треба да обухвати реон од Тополе до Рековца. У овом тренутку размишљамо у правцу израде пројекта проширења, односно одрживости у наредних пар година ове постојеће несанитарне депоније Јовановац док се не уради санитарна депонија која ће вероватно бити у Витлишту.

Kада је реч о Сектору гробаља Марко Вујновић је истакао да се треба приближити светским трендовима и како би уз инвестицију од око два милиона евра могао да се изгради крематоријум. Такође, водимо разговоре и за изградњу гробља за кућне љубимце које је такође потребно и очекујемо да се у наредних пар година оствари тај пројекат.

Сектор гробаља нуди могућност да грађани могу да купе место за живота. Отворена је и продавница у којој може да се купи погребна опрема, а у току године биће отворена и сала, која је некада функционисала. Имамо у плану и обнављање капела, као и куповину електричног возила за превоз покојника. Надамо се да ћемо до краја године да решимо и ограду на Палилулском гробљу.

Сектор зеленила заиста ради током целе године, а у току зиме придружује се Служби јавне хигијене и помажу у уређењу града. Креативност запослених долази до изражаја, тако да је изглед трга испред Скупштине града промењен, постављене су фине жардињере на зеленој пијаци „Центар“. Запослени у Сектору зеленила су добили и нову механизацију, свака машина може да замени по три или четири радника. Њихову креативност смо приметили и у Великом парку, биће постављени цветни лукови који треба да нас уведу у Велики парк. Лукови су готови, а цвеће треба да буде у пуном цвату већ следећег пролећа.
Служба јавне расвете ове године је продужила десет километара јавне расвете у приградским насељима, а у самом граду још пар километара је продужено, преко 500 сијалица замењено, преко 500 интервенција на терену решено, нова мерна места постављена и све то ради мање од десеторо људи.

Служба сигнализације беспрекорно ради и са обележавањем и са заменом. Ове године смо увели пуно хоризонталних препрека тзв. лежећих полицајаца, како би возачи смањили брзину нарочито у зонама школа, како би саобраћај био безбеднији.

На питање новинарке како оцењује рад запослених на скали од 1 до 10, директор ЈКП Шумадија одговорио је, рад десетком. Завршили смо све што смо планирали и завршавамо годину са исказаном добити, пословни биланс је позитиван, тако да је и то оценио десетком.

Када је реч о плановима за 2024. годину, Марко Вујновић је истакао да се све ради заједно са оснивачем. Заједно водимо разговоре, како бисмо што боље унапредили наш град, како би грађани што боље живели, дисали, радили и функционисали неометано. У следећој години у перспективи су лед расвета, нова паркинг гаража, бициклистичке стазе, увођење електо пуњача на затвореним паркиралиштима, као и на општим, јер следеће године град Крагујевац почиње са производњом и електро аутомобила, тако да ћемо се наћи на мапи Србије, где може да сврати било ко са стране и допуни возило.

По Одлуци о комуналном реду која је донета од стране оснивача, ЈКП Шумадија ће формирати нову Службу чији ће задатак бити враћање раскопаних површина у претходно стање, као и попуњавање рупа на коловозу. За ове потребе биће покренута набавка за нове машине.

У овом периоду асфалтне базе се гасе, а Зимска служба је на располагању, уведена су дежурства.