Вести

Нове рециклажне канте за Крагујевац

Како би указали на значај рециклаже и подстакли грађане на очување животне средине ЈКП Шумадија Крагујевац, Апатинска пивара и компанија Секопак поставиће рециклажне мобилијаре за правилно одлагање отпада на три локације у Крагујевцу - Ђачком тргу и пијацама Аеродром и Бубањ. 

Крагујевчани ће у канте моћи да одложе ПЕТ флаше, алуминијумске лименке и мешани отпад, све у циљу унапређења примарне селекције у Крагујевцу и остварења циљева које је Министарство прописало измењеном Уредбом о утврђивању плана смањења амбалажног отпада за 2024. годину којом се уводе циљеви за комунални амбалажни отпад. 

JКП Шумадија Крагујевац има дугогодишњу успешну сарадњу са компанијом Секопак, а она се наставља и са Апатинском пиваром и брендом Јелен, а све у циљу промовисања значаја рециклаже у граду.

Грађани Крагујевца показују велико интересовање за правилно одлагање отпада, па се надамо да ће постављање три сета рециклажних мобилијара на фреквентним локацијама у граду допринети да се тај тренд и даље настави. Овом акцијом желимо да заједно са нашим партнерима грађанима Крагујевца скренемо пажњу на важност разврставања отпада, али и да подигнемо свест о заштити животне средине и рециклаже на виши ниво – каже Марко Вујновић, директор ЈКП Шумадија Крагујевац.  

У склопу традиционалне кампање “Рециклирајте и ви“ Апатинска пивара и бренд Јелен пиво указују на то да су рециклажа и едукација грађана на тему очувања животне средине веома битне теме за сваку локалну заједницу. 

Годинама уназад посебну пажњу посвећујемо рециклажи и очувању животне средине, а посебно нам је драго што имамо прилику да Крагујевчане додатно мотивишемо да правилно одлажу отпад. Унапређење инфраструктуре за одвајање амбалажног отпада и пословање по принципима циркуларне економије је циљ који делимо са свим нашим партнерима - изјавила је Смиљана Јовановић, бренд менаџер у Апатинској пивари. 

ЈКП Шумадија Крагујевац је уз помоћ Секопака послала на рециклажу 930 тона амбалажног отпада у претходној години, а велику заслугу за то имају управо грађани. Крагујевчани су због воље да допринесу заштити животне средине кроз примарну селекцију први у Србији имали прилику да користе рецикломате и међу првима су добили звона за одлагање стаклене амбалаже. 
- Партнери на наведеним пројектима били су управо Апатинска пивара, ЈКП Шумадија Крагујевац и Секопак што указује на заједничку посвећеност и доследност када је у питању унапређење примарне селекције. С обзиром на то да постоји висока еколошка свест у овом граду, поставком рециклажних мобилијара желели смо да подстакнемо грађане да размишљају о рециклажи и „у пролазу“  док обављају свакодневне обавезе – наводи Виолета Белановић, генерална директорка Секопака.

Поставком рециклажних мобилијара компаније су желеле да убрзају пут амбалажног отпада од канте до рециклажног центра како би рециклиран материјал што пре поново био претворен у амбалажу. Мешање амбалажног са другом врстом отпада, попут хране, може да угрози процес рециклаже и зато је јако важно да грађани читају шта пише на кантама и правилно одложе амбалажни отпад.  

У оквиру кампање „Рециклирајте и ви“ Апатинска пивара је почела сарадњу и са Филолошко – уметничким факултетом у Крагујевцу како би заједно показали да је од амбалажног отпада могуће креирати употребне и уметничке предмете.