Вести

Зашто је рециклажа Е-отпада важна

Напредак технологије у свету директно утиче на увећање количине електричног и електронског отпада. У ову врсту отпада сврставају се сви електрични и електронски уређаји који више нису у функцији, а који су раније током рада користили електромагнетно поље или електричну енергију. Због својих карактеристика и састава Е-отпад представља велики еколошки проблем, јер у себи садржи штетне материје - олово, живу и кадмијум, које представљају ризик за животну средину и здравље људи.

Осим токсичних супстанци, ова врста отпада у свом саставу често има и вредне материјале, као што су обојени метали, који се могу поново користити, па је његова рециклажа изузетно важна.

Процес рециклаже Е-отпада састоји се од сакупљања, сортирања, третмана и одлагања/предаје отпада овлашћеним оператерима у зависности од врсте отпада.

У Србији се мала количина овог отпада рециклира, нажалост, јер највећи део овог отпада заврши на депонијама.

Предности рециклаже Е-отпада су значајне – смањује се потрошња сировина и природних ресурса (метал и пластика се користе за добијање нових материјала), мање отпада на депонијама (уместо да заврши на депонији, Е-отпад може постати нови производ), смањење загађења тешким металима (мање отпада значи и мање загађења) и економска корист (откуп Е-отпада).

У циљу даље рециклаже ЈКП Шумадија Крагујевац организује и врши откуп електричног и електронског отпада од правних и физичких лица по јединственој цени од 10,00 динара по килограму (исплата се обавља преко банковног - текућег рачуна). Преузимају се само већи кућни апарати (фрижидери, замрзивачи, машине за прање и сушење веша, бојлери, рачунари и слично), а мали кућни апарати (усисивачи, пегле, тостери, фенови и слично) се не откупљују. 

За преузимање ове врсте отпада грађани могу да се пријаве Корисничком центру сваког радног дана од 07:00 до 17:00 часова на бројеве телефона 034/501-180, 501-181 и 060/234-1050.

Преузети Е-отпад се предаје оператерима који поседују одговарајуће дозволе на даљи третман.