Вести

ЈКП Шумадија Крагујевац закључило уговоре за набавку нових контејнера

У циљу побољшања квалитета пружања комуналних услуга  које утичу на квалитет живота грађана и чистији град, ЈКП Шумадија Крагујевац закључило је уговоре у вредности од 16 милиона динара за набавку нових контејнера.

Дотрајали контејнери биће замењени новим, док ће један број бити постављен на новим локацијама, а на основу до сада достављених потреба Савета месних заједница чију је оправданост потврдила надлежна служба. Тако ће се у наредном периоду и на сеоском подручју повећати број контејнера.

Како би ниво хигијене у блоковским насељима попут Месне заједнице Аеродром подигли на виши ниво, у плану за следећу годину је и изградња 20 полуподземних контејнера у вредности од 14 милиона динара. Један овакав контејнер може да замени 5 регуларних, а у плану је набавка дела механизације која служи за подизање ових посуда.

Замена дотрајалих, постављање нових и изградња полуподземних контејнера једним делом ће допринети да хигијену на територији Крагујевца подигнемо на виши ниво, али постоји још један значајнији сегмент, донета је Одллука која се  односи  на објекте који се баве трговинском, одосно угоститељском делатношћу.

Имајући у виду да је по овој Одлуци строго забрањено бацање отпада и амбалаже насталих обављањем ових делатности у посуде које користе грађани, власници угоститељских и трговинских објеката имаће обавезу да одреде локације за постављање одређеног броја типизираних посуда као и да закључе уговор са ЈКП Шумадијом за одвоз отпада и амбалаже.  Инвеститори стамбених објеката у складу са локацијским условима потребно је да обезбеде посуде за одвојено сакупљање  комуналног и амбалажног отпада.

С обзиром на то да се највећи број пријава грађана односи на пребрзо пуњење контејнера, а да велики број трговинских и угоститељских објеката, као и инвеститора стамбених зграда не поштују одредбе Одлуке о одржавању чистоће, поменутим правним субјектима биће упућено обавештење и одређен рок до ког могу да се обрате ЈКП Шумадија Крагујевац ради закључења уговора.

Град Крагујевац позива привредне субјекте да, уколико нису то учинили до сада,  закључе уговор о одржавању чистоће са ЈКП Шумадија Крагујевац. Они који већ имају закључене уговоре, треба да се јаве  предузећу ради закључивања анекса уговора којим се регулишу права и обавезе уговорних страна, а која се пре свега односе на утврђивање тачног броја контејнера према нормативима важећег правилника, рекла је Маја Ангеловска чланица Градског већа за комуналне послове.

Апелујемо на привредне субјекте да се јаве ЈКП Шумадија Крагујевац у одређеном временском року, како град Крагујевац, преко надлежних органа не би био у ситуацији да предузме мере инспекцијског надзора и контроле комуналне полиције.
Image