Вести

Обележен Светски дан хране на пијаци Аеродром

ЈКП Шумадија Крагујевац је и ове године, четврти пут заредом обележило Светски дан хране на пијаци Аеродром.

Овогодишњи Светски дан хране ЈКП Шумадија Крагујевац организовало је у сарадњи са Институтом за јавно здравље, Домом здравља Крагујевац, Црвеним крстом, Заводом за стоматологију и закупцима тезги и локала који су донирали прехрамбене намирнице које ће бити додељене Црвеном крсту за потребе народне кухиње.

Акцију је подржала и Маја Ангеловска, чланица Градског већа за комуналне делатности која је истакла да је вода примарна тема овогодишњег Светског дана хране и да је основни циљ подизање свести о значају воде и њене угрожености, али и да се подстакне осећај личне и колективне одговорности за очување природног ресурса који има виталну улогу за опстанак живота на земљи.

Институт за јавно здравље се радо прикључује оваквим активностима и овом приликом смо нашим суграђанима обезбедили превентивне прегледе мерења шећера у крви и притиска, али и указали малишанима колико је важно да се здраво хране, рекао је Милош Радосављевић, координатор за превентивне активности Института за јавно здравље Крагујевац.

Учешће у организацији узели су и ученици ТУШ „Тоза Драговић“ који су за посетиоце акције припремали палачинке, а малишани из предшколских установа „Авиончић“, „Аквица“ и „Полетарац“ су маскирани у костиме воћа и поврћа извели мини програм на тему правилне исхране и здраве хране.

Светски дан хране обележава се у преко 150 земаља света са циљем да се информише најшира популација, а посебно деца и млади у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани.

Овогодишњи Светски дан хране прати и слоган „Вода је живот, вода је храна – сачувајмо сваку кап!” и за циљ има да подстакне осећај одговорности за опстанак воде на нашој планети, па самим тим и за опстанак свих нас. Становништво се позива да у исхрани користи намирнице чија производња захтева мању количину воде, као и да се у исхрани предност да свежим непрерађеним намирницама.