Вести

Уклањање 12 депонија на територији града у оквиру пројекта „За чистији Крагујевац“

О пројекту уклањања дивљих депонија на територији града Крагујевца, али и плановима у пословању Сектора чистоће у емисији Комунални сервис Радио телевизије Крагујевац говорила је Марија Николић, руководилац Сектора чистоће.

ЈКП Шумадија Крагујевац у оквиру пројекта „За чистији Крагујевац“ уклања 12 депонија са територије града Крагујевца. Пројекат финансира Министарство за заштиту животне средине и Град Крагујевац. Опредељено је 12 локација на којима се константно стварају дивље депоније, а на наш предлог Министарство заштите животне средине ће поставити видео надзор, праћење ће бити у надлежности Комуналне инспекције, док су казнене одредбе предвиђене Одлуком о комуналном реду. Прва локација на којој ће бити постављен видео надзор је испод надвожњака у улици Јована Ристића јер је то локација коју чистимо више пута у току године и где се изнова ствара дивља депонија – истакла је Марија Николић.

Говорећи о правилном одлагању и преузимању свих врста отпада, Марија Николић је истакла да ми организовано сакупљамо отпад утврђеном динамиком. Што се тиче грађевинског отпада, он се одлаже у специјализоване контејнере „чамце“ и они се могу изнајмити позивом Корисничког центра по цени од 4.000 динара за 24 сата. Када је реч о кабастом отпаду, ЈКП Шумадија Крагујевац врши бесплатно преузимање истог по позиву грађана или уколико се уочи ова врста отпада на терену.

Посебну врсту представља ЕЕ отпад који је опасан и постоји законска процедура око преузимања. Грађани пријављују ову врсту отпада Корисничком центру и у договору са нама се преузимање врши сваког четвртка, а новац за преузети отпад се грађанима уплаћује директно на рачуне.

Када говоримо о количинама сакупљеног отпада који предајемо овлашћеним рециклерима, види се значајан помак у односу на раније године. У граду је постављено 150 „звона“ намењених сакупљању стаклене амбалаже, као и 5 рецикломата за сакупљање амбалажног отпада и приметно је да грађани све више развијају свест о значају правилног разврставања амбалажног отпада, рекла је Марија Николић.

Говорећи о текућим пословима у Сектору чистоће, Марија Николић је истакла да се свакодневно врши прање улица у складу са планом и програмом, а по  налогу надзорног органа. Осим прања свакодневно се ручно и машински обавља чишћење улица, а пред почетак грејне сезоне појачан је број захтева за димничарским услугама. Сваке године вршимо замену дотрајалих контејнера који се свакодневно празне и брзо уништавају, а у плану је и замена дотрајалих металних и пластичних контејнера за амбалажни отпад.

У плану је и постављање полуподземних контејнера за организовано сакупљање отпада. Ови контејнери заузимају мање јавну површину, али прво је неопходно испоштовати целу процедуру око набавке локацијских услова, грађевинске дозволе и извођења грађевинских радова након ћега ће се приступити набавци и постављању тих посуда запремине 3 м3 и 5 м3. Постављање ових контејнера представља идеално решење у блоковским насељима, а за пражњење те врсте контејнера користи се специјализовано возило грајфер или аутосмећар са надоградњом за пражњење.

Што се тиче депоније у Јовановцу, на дневном нивоу се одложи око 200 тона комуналног отпада. О затварању, односно проширењу одлучује надлежна Градска управа, а за формирање регионалне централне депоније надлежна је јединица локалне самоуправе, рекла је Марија Николић.