Вести

Преузимање електричног и електронског отпада по позиву грађана уз новчану накнаду

Електрични и електронски отпад спада у опасне отпаде по здравље људи и околине, па је неопходно да се правилно одлаже и рециклира. Електронски отпад је најбржи растући отпад на планети, па рециклажа ове врсте отпада има немерљив значај у заштити животне средине, јер се на тај начин штеди енергија и штити животно окружење.

Физичка и правна лица по јединственој цени од 10,00 динара по килограму могу уклонити стари и неупотребљив електронски и електрични отпад. По пријавама грађана, ЈКП Шумадија Крагујевац сваког четвртка врши преузимање ове врсте отпада, а на основу утврђене грамаже новчана накнада за дотрајале уређаје се исплаћује преко банковног (текућег) рачуна, како за правна тако и за физичка лица.

За разлику од физичких, правна лица која поседују електронски отпад су дужна да се региструју у Агенцији за заштиту животне средини и у договору са ЈКП Шумадија Крагујевац 48 сати пре преузимања најаве Министарству за заштиту животне средине кретање опасног отпада, након чега ЈКП Шумадија Крагујевац уз Документ о кретању отпада преузима исти.

Крагујевчани који желе да се ослободе електронског и електричног отпада могу да пријаве одношење непотребних уређаја позивом Корисничког центра ЈКП Шумадија Крагујевц на бројеве телефона 034/501-180, 501-181 и 060/234-1050.

Преузимају се само већи кућни апарати као што су фрижидери, замрзивачи, машине за прање и сушење веша, бојлери, рачунари и слично. Мали кућни апарати као што су усисивачи, пегле, тостери, фенови и слично не откупљују се, а сав прикупљени електронски и електрични отпад се предаје овлашћеним оператерима који поседују одговарајуће дозволе на даљи третман.