Вести

Савремена лед расвета у Спомен парку „Крагујевачки октобар“

О тренутним радовима на постављању савремене лед расвете у Спомен парку „Крагујевачки октобар“ и текућим пословима у Сектору сигнализације и јавне расвете говорили су Драгомир Чаировић, руководилац Сектора сигнализације и јавне расвете и Александар Николић, руководилац Службе јавне расвете гостујући у емисији Комунални сервис Радио телевизије Крагујевац.
 
Говорећи о ситуацији у граду после олујног невремена које је захватило Крагујевац, Александар Николић је истакао да смо до сад имали преко 150 пријава кварова на линији јавне расвете у насељима на територији града. Много је било умршења и кидања каблова, све екипе су на терену и трудимо се да у што краћем року отклонимо квар и нормализујемо јавну расвету  у тим насељима.
Што се тиче сигнализације, невреме је проузроковало и кварове на семафорској сигнализацији, али све је поправљено и функционише. Већа оштећења била су на  раскрсници улица Др Јована Ристића и Драгослава Срејовића, где због дотрајалости уређаја нисмо успели да отклонимо квар, па смо приступили комплетној замени семафорске сигнализације, рекао је Драгомир Чаировић.
 
Од марта ове године воде се преговори са руководством Спомен парка у вези замене расвете на простору око старог војничког гробља. Постојећа линија није била у функцији, тако да смо у договору са надлежном Градском управом за комуналне послове обезбедили средства за комплетну реконструкцију целе линије од хотела „Шумарице“ до војничког гробља. У дужини од 560 метара ископана је нова линија, замењени су сви подземи каблови, избетонирана постоља и за 15-ак дана  ће бити постављени нови стубови јавне расвете са ЛЕД светиљкама који ће бити прилагођени стандардима и амбијенту самог Спомен парка.  У циљу безбедности посетилаца, али и да би се спречило уништавање расвете на овом потезу биће постављен видео надзор. Надамо се да у наредном периоду са надлежном Управом договоримо и продужетак линије расвете од војничког гробља дуж стаже која води до Ботаничке баште и да цео овај простор комплетно реконструишемо, истакао је Чаировић.
 
Када говоримо о јавној расвети у Спомен парку, у делу Десанкиног венца поред споменика V-3 расвета је у добром стању, већи број кварова и проблема у напајању уличне расвете среће се на потезу ка језеру, али се трудимо да и то санирамо. У наредном периоду у плану је да се оспособи расвета око свих споменика унутар Спомен парка, а у плану је да се обезбеде и ЛЕД светиљке за осветљавање споменика, рекао је Александар Николић.  Служба јавне расвете је свакодневно са 3 екипе на терену, тежимо да проширимо број екипа како би у циљу бржег и ефикаснијег обављања посла обезбедили 24-орочасовно одржавање јавне расвете.
 
Што се вертикалне и хоризонталне сигнализације тиче, у наредном периоду биће постављени успоривачи саобраћаја у зони основне школе у МЗ Чумић, стари ће бити замењени и урадиће се нови од асфалта, а Градска управа за комуналне послове је наручила 5 пројеката који обухватају постављање успоривача у зонама школа на градском и приградском подручју, а радови ће бити предати нама на реализацију. На државном путу ка Јагодини, у зони основне школе у Белошевцу биће посатвљена платформа за успоравање саобраћаја, а до краја године очекујемо да се овакве платформе поставе и у зони раскрснице улица Стојана Протића и Сарајлијине у близини ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“, рекао је Чаировић.
 
Што се нових линија јавне расвете тиче, Александар Николић је рекао да је од почетка ове године проширено преко 4500 метара линије јавне расвете у Ботуњу, Поскурицама, Јовановцу, Маршићу, Лужницама и Реснику, а радови су вршени по захтевима грађана и налогу надлежне Градске управе. До краја године нас очекује проширење у Церовцу, Дуленима и Великој Сугубини, а чекамо и на одобрење од ЕПСа за нова мерна места на градском и сеоском подручју.
 
Служба сигнализације ЈКП Шумадија Крагујевац свакодневно врши радове на одржавању и обнови хоризонталне и вертикалне сигнализације. Први круг обележавања хоризонталне сигнализације на територији града је комплетно завршен, тренутно се обележавају паркинг места и аутобуска стајалишта, а у циљу повећања безбдности извешће се и радови на обележавању пешачких прелаза у зонама школа. Пред почетак школске године, извршићемо и обилазак школских дворишта у погледу осветљења, и тамо где то буде потребо појачаће се осветљење како би се безбедност деце подигла на виши ниво.
 
Тренутно се изводе радови на комплетној замени и реконструкцији светлосне семафорске сигнализације на раскрсници улица Др Јована Ристића и Драгослава Срејовића, врши се демонтажа дотрајале опреме која ће бити замењена новом ЛЕД семафорском расветом са дигиталним уређајима чиме ће се омогућити даљинско праћење рада семафора. Након завршетка ових радова комплетна семафорска сигнализација биће извршена и на 4 повезане раскреснице на улицама Драгослава Срејовића и Париске Комуне, на раскрсници улица Лепенички булевар и Др Зорана Ђинђића, као и на раскрсници улица Лепенички булевар и Краља Петра I.