Вести

ЈКП Шумадија Крагујевац спремно за зимско одржавање путева и улица

Зимска служба одржавања ЈКП Шумадија Крагујевац спремна је за предстојећу зимску сезону која почиње 15. новембра потврђено је на данашњој смотри опреме и механизације на којој су представљени капацитети и ресурси ове Службе.

Извршене су све неопходне припреме за рад, урађен је комплетан ремонт и провера механизације и опреме.

За потребе зимског одржавања локалних путева и градских улица ангажовано је 11 возила и 8 радних машина, а у случају ванредне ситуације у приправности је и додатна механизација са камионима, грађевинским машинама и људством.

Зимска служба одржава око 990 километара путне мреже на сеоском и градском подручју, у оквиру које је 185 градских улица, од којих су 136 улица првог и 49 улица другог приоритета. Поред обезбеђивања проходности свих путних праваца и градских улица уклањањем снега са коловоза и спречавања поледице на коловозу, задатак Службе је одржавање мостова, степеништа, тротоара, пешачких стаза, тргова и платоа.

За чишћење градских улица формирано је 5 екипа по смени, а за локалне путеве 4 екипе. Чишћење саобраћајница од снега и леда, екипе врше по задатим и претходно утврђеним трасама и њихов рад је организован 24 часа укључујући дане викенда, државне и верске празнике.
На залихама је обезбеђено око 2.600 тона ризле, 740 тона индустријске соли и 12.000 килограма калцијум хлорида за посипање коловоза. Уговорена је набавка 3.100 тона ризле, 2.500 тона индустријске соли и 10.000 тона калцијум хлорида чија испорука ће се вршити сукцесивно у зависности од ситуације на терену и временских услова.

Смотри је присуствовао градоначелник Никола Дашић са сарадницима, представници надлежних Управа и директор ЈКП Шумадија Крагујевац Марко Вујновић са сарадницима.