Вести

ЈКП Шумадија Крагујевац обележило Светски дан хране на пијаци Аеродром

Традиционално, и ове године ЈКП Шумадија Крагујевац у сарадњи са закупцима тезги и локала на пијаци Аеродром обележило је Светски дан хране.

Учешће у акцији узели су и ученици ТУШ „Тоза Драговић“ који су за посетиоце пијаце припремали качамак и палачинке, а закупци су им донирали прехрамбене намирнице које ће искористити за припрему оброка за ђаке школе у оквиру практичног дела своје наставе.

Поред ученика ТУШ „Тоза Драговић“ подршку обележавању Светског дана хране дали су и представници Института за јавно здравље, Дома здравља Крагујевац, Завода за здравствену заштиту радника „Застава“ Крагујевац, Апотекарске установе, Завода за стоматологију, Црвеног крста Крагујевац, али и малишани из ПУ „Авиончић“ и ПУ „Нада Наумовић“ који су маскирани у костиме воћа и поврћа изразили своја сазнања о значају правилне исхране и хране.

Светски дан хране обележава се у преко 150 земаља света, почев од 1981. године, а у Србији се обележава од 2001. године.

Основни циљ обележавања Светског дана хране је подизање свести и подстицање осећаја личне и колективне одговорности, као и да се пробуди солидарност и активизам како код појединца, тако и код целе заједнице и друштва у целини.

Идеал коме тежимо је тзв. „одрживи свет – одржива планета“, свет у коме се свако броји и где је сваки поједнинац подједнако важан. У складу с тим је и слоган који прати овогодишњи Светски дан хране „Храна је неопходна свима – нико не сме бити занемарен“.