Вести

Светски дан заштите животне средине ове године обележен под слоганом - „Имамо само једну планету“

Светски дан заштите животне средине обележен је данас у Крагујевцу са циљем да се скрене пажња јавности на последице појединачних људских активности које угрожавају живот на планети, на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.

ЈКП Шумадија Крагујевац настоји да кроз различите активности, акције и едукативне радионице утиче на промену навика својих суграђана, да амбалажни отпад прикупљају и одлажу на правилан начин и тако покажу одговоран однос према природи и окружењу.

Светски дан заштите животне средине обележили смо акцијом у Креативном парку на којој су наши најмлађи суграђани из ПУ „Чили и Вили“ извели представу о рециклажи и имали прилику да знање стечено на едукативној радионици и практично примене тако што су предмете од стакла, пластике и папира правилно селектовали и убацивали у „Рециклажно острво“.

Акцији су присуствовали представници града Крагујевца – Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине, Драган Маринковић, начелник Одељења за заштиту животне средине, директор предузећа Марко Вујновић и представници и васпитачи ПУ „Чили и Вили“.

Обележавање овог дана настављено је акцијом испред пијаце „Аеродром“ где смо заједно са компанијом „Секопак“ спровели едукацију грађана о коришћењу паметних машина за сакупљање и сортирање амбалажног отпада (Рецикломата) под називом „Рециклирај и освоји цегер“. За сваку предату амбалажу (ПЕТ флаше, лименке, стаклену или Тетра Пак амбалажу) грађани су награђени платненим цегером.

Тема овогодишњег Светског дана заштите животне средине је - „Имамо само једну планету“.