Вести

Едукативно - промотивни филм о одређивању састава и количине комуналног отпада

У оквиру програма „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу придруживања ЕУ: Унапређење квалитета услуга, дијалога заинтересованих страна и ефикасности локалне администрације“ који реализује Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије (СКГО) у партнерству са Шведском асоцијацијом локалних власти и региона (САЛАР) и програма „Припрема за преговоре у процесу приступања Републике Србије Европској унији у области животне средине реализован је едукативно – промотивни филм о одређивању састава и количине комуналног отпада.

Оба пројекта финансирана су средствима Владе Шведске уз покровитељство Агенције за заштиту животне средине и Министарства за заштиту животне средине Републике Србије.

С обзиром на обавезу који по Закону јединице локалне самоуправе и јавна комунална предузећа имају у погледу вођења евиденције о комуналном отпаду и достављања годишњих извештаја Агенцији за заштиту животне средине, овај филм је првенствено намењен запосленима који на локалном нивоу раде на овим пословима, као и доносиоцима одлука који треба да обезбеде услове за ажурно прикупљање и вођење евиденције.

Приликом реализације филма аутори су се у потпуности ослањали на Правилник о методологији за прикупљање података о саставу и количинама комуналног отпада на територији јединице локалне самоуправе.

Аутори филма посебну захвалност су исказали ЈКП Шумадија Крагујевац и Факултету инжењерских наука из Крагујевца уз чију помоћ и искуство је и реализован овај едукативно – промотивни материјал.