Вести

Резултати анализа млечних производа, јаја и сезонског поврћа – март 2024. године

У оквиру годишњег плана контроле исправности намирница, у сарадњи са Институтом за јавно здравље Крагујевац, на пијацама Центар и Аеродром извршено је узорковање млечних производа, јаја и сезонског поврћа ради контроле микробиолошке и хемијске исправности.

Стручним разматрањем испитиваних параметара утврђено је да су узорци младог лука, спанаћа, ротквица и зелене салате безбедни за употребу и у њима није установљено присуство пестицида и тешких метала.

Анализа намирница животињског порекла је показала, да су сви узорци јаја и кајмака микробиолошки исправни и безбедни за исхрану. Од четири узорка сира, анализом је утврђено да један узорак није микробиолошки исправан, па је продавцу ове намирнице забрањена продаја на нашим пијацама до доношења резултата којима доказује исправност својих млечних производа.

У циљу контроле спровођења хигијенских мера, узети су брисеви са радних површина на пијаци Центар. Испитивани параметри хигијенског стања пијачне опреме су показали добру примену хигијенских принципа у објекту.