Вести

Грађевинска сезона траје до првог снега

О спремности Зимске службе за предстојећу зимску сезону, као и о асфалтирању улица и  путних праваца ка селу, говорио је Марко Радисављевић руководилац Сектора нискоградње ЈКП Шумадија Крагујевац.

По речима Марка Радисављевића зимска сезона је званично почела 15. новембра, а Смотра механизације одржана је 20. новембра, на којој су представљени капацитети и ресурси Зимске службе одржавања ЈКП Шумадија Крагуjевац. Након извршеног ремонта, провере исправности механизације и опреме Зимска служба је спемна да и ове године интервенише на улицама у Крагујевцу.

Прво се чисте улице првог, а затим другог приоритета. На градском подручју ангажовано је 5 екипа, а на сеоском 4. У случају обилних падавина постоји могућност ангажовања још 3 додатне екипе. Код чишћења тротоара  екипе Сектора зеленила, као и Сектора чистоће спремне су да помогну. Тренутно се на залихама налази око 1.400 тона индустријске соли, око 2.200 тона ризле, као и 18.000 килограма калцијум хлорида потребних за посипање коловоза.

Поред градског подручја, у коме има доста саобраћајница, мостова, надвожњака,  степеништа, тротоара,  Сектор нискоградње задужен је и за 4 путна правца према селима. Први је од Великих Пчелица према Дуленима, други је према Комарицама, трећи је према Букуровцу, Јабучју, Бешњаји, а четврта, најдужа деоница је према Страгарима. На овим местима су могуће критичне тачке, као и  сметови који праве проблем.

Како је новинарка запазила, за запослене у Сектору нискоградње посла има за готово свих 12 месеци. Наиме, грађевинска сезона још увек траје, а екипе ЈКП Шумадије су и даље на терену како би искористиле повољне временске прилике и испуниле задатке добијене по налогу Градске управе.

Захваљујући новој механизацији и људству ове године смо асфалтирали 24 илице, у 9 месних заједница. Ове године је уграђено доста асфалтне масе, рехабилитован је путни правац према Великим Пчелицама, асфалтирали смо у Добрачи, Страгарима, Поскурицама, у Рогојевцу где су урађене и две нове саобраћајнице.

У плану је да од Нове године године набавимо нову механизацију, као и да формирамо нову екипу која би радила на враћању улица и тротоара у првобитно стање.

На питање новинарке  како се одређују приоритети  и да ли су  увек везани за оне деонице куда пролази градски превоз, Марко Радисављевић је одговорио да о приоритетима одлучује Градска управа за комуналне послове и да су те деонице заправо и у граду и у селима улице првог приоритета.