Вести

Постављени високи стандарди у функционисању јавног превоза

У функционисању јавног превоза на територији града Крагујевца постављени су високи стандарди и ЈКП Шумадија Крагујевац настоји да их одржи, али и унапреди у будућем периоду – рекао је Милош Ћуић, руководилац Сектора јавног транспорта путника ЈКП Шумадија Крагујевац, гостујући у емисији Комунални сервис Радио телевизије Крагујевац.

Говорећи о тренутном стању у јавном превозу, Ћуић је подсетио да јавни превоз у граду функционише са 24 градске и 14 приградских линија, а превоз путника се одвија са 65 возила која су у свакодневном раду и 8 возила која у резерви, тако да на дневном нивоу остварујемо 1037 полазака. На основу уговора који је обновљен прошле године, превоз путника на територији града врше два превозника: Арива Литас и Вуловић транспорт.

Град Крагујевац може да се похвали да скоро сва возила која саобраћају на територији града поседују моторе са еуро 4 и еуро 5 емисионом класом што у великој мери утиче на смањење загађења и на заштиту животне средине, јер послујемо у складу са стандардима Европске уније која је поставила високе критеријуме у погледу заштите животне средине и квалитета ваздуха, каже Милош Ђуић.

Готово 80 % аутобуса који превозе путнике у граду су нископодни, а због конфигурације терена и услова у саобраћају постоји ризик да се овакви аутобуси користе и у саобраћају на приградском подручју и засеоцима. Сви аутобуси су климатизовани, поседују бесплатан WI- FI, а превозници су дужни да омогуће да систем подржава конекцију према броју места за седење. У свим возилима постоји визуелна и звучна најава стајалишта која у највећој мери помаже слабовидим и наглувим лицима, као и најмлађим школарцима да могу тачно да распознају град и крајње одредиште. Ред вожње усклађен је за потребе велике групе корисника, првенствено ђака и радно ангажованих лица, у складу са тим је и формиран број полазака. Новина су и четири нова поласка радним данима и суботом која су формирана према захтеву индустријске зоне „MIND“ парка, објашњава Ћуић и додаје да за сада није у плану повећање цена с обзиром на то да је последње кориговање цена било у јулу прошле године.

Говорећи о јавно приватном партнерству Ћуић истиче да је то будућност у транспорту путника. Основни циљ и разлози за увођење јавно приватног партнерства су постизање дугорочних решења у унапређењу квалитета јавног транспорта путника. Реализација овог пројекта би допринела побољшању и унапређењу комуналне делатности и омогућавање одрживог система превоза у граду Крагујевцу на дужи временски период. Као најважнији циљ овог пројекта јесте пружање квалитетне комуналне услуге уз постизање ефеката заштите животне средине смањењем емисије угљен – диоксида.  Најбитније је да се постављени стандарди одрже и да све што тренутно имамо у возилима јавног превоза беспрекорно функционише – поручио је Ћуић.