Вести

Представници компаније Тетра Пак у посети ЈКП Шумадија Крагујевац

Представници компаније Тетра пак данас су посетили ЈКП Шумадија Крагујевац како би сумирали утиске и сагледали ефекте сакупљања амбалажног отпада у оквиру пројекта „Рециклажом до вожње“.

Поред менаџера из Србије, посети су присуствовали и представници компаније Тетра Пак из Енглеске и Чешке који су на лицу места могли да виде на који начин се сакупља искоришћена вишеслојна картонска амбалажа, а посебно је истакнут значај чињенице да је пројекат у Крагујевцу први пример сакупљања Тетра Пак амбалаже заједно са другим амбалажним отпадом у Европи.

Пројекат „Рециклажом до вожње“ започет у априлу 2021. године постављањем пет машина за прикупљање стаклене амбалаже, ПЕТ пластике, лименки и Тетра Пак амбалаже реализован је у сарадњи са оператером амбалажног отпада компанијом Секопак и компанијама Coca-Cola HBC, Апатинска пивара и Тетра Пак и има за циљ да системом награђивања мотивише грађане да учествују у процесу примарне селекције отпада кроз бенефите за јавни превоз и мобилну телефонију.

Од почетка пројекта до данас сакупљено је преко 226.712 комада и преко 9.644,6 кг амбалажног отпада и верујемо да ћемо и у будућности кроз заједничка парнерства додатно допринети очувању и заштити животне средине.