Вести

Редовно одржавање димњака штити од пожара

Служба димничара ЈКП Шумадија Крагујевац редовну димничарску делатност обавља у циљу обезбеђивања исправног функционисања димоводних објеката и уређаја, спречавања загађења ваздуха, мање потрошње огревног материјала и заштите живота и имовине од пожара. Током године врши одржавање преко 18000 димњака у пословним и стамбеним објектима у општинама Шумадијског округа, а позиве добија и из Аранђеловца, Ћуприје, Пожаревца и Пожеге.

Поред редовног чишћења и одржавања, ова Служба обавља преглед новоизграђених и дограђених ложишних објеката и уређаја и даје сагласност – потврду на главни грађевински пројекат са аспекта функционалне исправности димњака и вентилација, као и технички пријем гасних инсталација.

Неодржавање димњака и коришћење неприкладног горива доводи до таложења катрана на зидовима димњака који заједно са ватром из ложишта представља велики ризик за избијање пожара. Ватра није једина опасност, велики проценат смртних случајева насталих у пожару изазвани су тровањем угљен моноксидом.

Апелујемо на грађане, да уколико приликом ложења примете проблеме у сагоревању и неправилности у раду димњака или су им потребне друге информације везане за услуге Службе димничара могу да позову Кориснички центар ЈКП Шумадија Крагујевац сваког радног дана од 07:00 до 17:00 часова на бројеве телефона: 034/501-180; 034/501-181 и 060/234-10-50.