Вести

У Крагујевцу обележен Европски дан паркова

ЈКП Шумадија Крагујевац као друштвено одговорно предузеће и ове године је обележило  Европски дан паркова у Крагујевцу.

Акцији која је организована у Пиварском парку присуствовали су председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић и директор предузећа Немања Димитријевић, уз учешће наших најмлађих суграђана деце предшколског узраста из вртића „Невен“ и чланова еколошке секције ученика ОШ “Трећи крагујевачки батаљон“.

У оквиру акције постављена је клупа, канта за ситан комунални отпад и посађене су саднице украсних четинарских форми чиме смо додатно уредили и оплеменили овај простор.

Европски дан паркова обележава се сваког 24. маја почев од 1999. године. Иницијатива је потекла од Федерације националних паркова Европе у знак сећања на проглашење првих националних паркова у Шведској. У Србији се обележава од 2001. године како би се промовисале зелене оазе које имају велику улогу у очувању и неговању здравља сваког појединца.

Одговорно понашање према природи ове године се промовише под слоганом: „Паркови будуће генерације“.

Циљ обележавања овог датума је да се грађанима укаже на значај очувања природе, посебно паркова и заштићених подручја која пружају бројне бенефите како у очувању биодиверзитета, станишта биљака и животиња, тако и добробити по локалну заједницу и друштво у целини. Посебно треба нагласити неопходност у мењању стечених навика појединаца поштујући принцип - „не остављај ништа иза себе“, односно да одлагањем отпада на прописан начин штитимо себе и своју животну средину.